(VIDEO) PODRŽAVAJU CIA: 51 odsto Amerikanaca kaže da su metode mučenja bile opravdane
Foto: Reuters

Anketa

(VIDEO) PODRŽAVAJU CIA: 51 odsto Amerikanaca kaže da su metode mučenja bile opravdane

Planeta -
Objavljivanju izveštaja Senata, u kojem su opisane torture, usprotivilo se 43 odsto ispitanika, dok je 42 odsto reklo da je to bio ispravan postupak

VAŠINGTON - Polovina Amerikanaca veruje da su opravdane surove metode mučenja koje su pripadnici Centralne obaveštajne agencije (CIA) primenjivali na osumnjičenima za ekstremizam, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Anketa je sprovedena posle nedavno objavljenog izveštaja Senata o mučenjima i torturi koje su agenti CIA godinama unazad sprovodili u "borbi protiv terorizma". U izveštaju je zaključeno da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, a da su sve one bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.

Amerikanci opravdavaju postupke CIA (Foto: Reuters)
Amerikanci opravdavaju postupke CIA (Foto: Reuters)

Ovi nalazi su izazvali osudu širom sveta, ali i pozive sa svih strana da se pred lice pravde izvedu odgovorni, podseća AFP.

Anketa Centra "Pju risrč" pokazuje da 51 odsto građana SAD veruje da su metode CIA bile opravdane, a 29 procenata je negativno odgovorilo. Njih 56 odsto smatra da su informacije koje su dobijene uz pomoć spornih tehnika ispitivanja sprečile terorističke napade. Objavljivanju izveštaja Senata usprotivilo se 43 odsto ispitanika, dok je 42 odsto reklo da je to bio ispravan postupak. Njih 15 odsto nije znalo odgovor na pitanje da li je to bilo ispravno.Nacionalno istraživanje je sprovedeno u četvrtak sa 1.001 ispitanika.

http://www.youtube.com/watch?v=KR42YE3Pn2A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track