(VIDEO) PORODICA NEUTEŠNA: U Kini se rodio dečak bez oba oka, lekari tvrde da su nemoćni
Foto: Printscreen YT

Izuzetno redak poremećaj

(VIDEO) PORODICA NEUTEŠNA: U Kini se rodio dečak bez oba oka, lekari tvrde da su nemoćni

Planeta -

Pre desetak dana u kineskom gradu Gvangžou rodila se muška beba s izuzetno retkim poremećajem, dečačić je, naime, rođen bez očiju!

Reč je, kako piše Dejli mejl, o anoftalmiji, retkom poremećaju koji se u proseku javlja jednom u 100 hiljada slučajeva.

Beba uopšte nema očno tkivo i nikada neće biti u stanju da gleda.

Majka novorođenčeta, Liu Peihua, skhrvana je saznanjem da je rodila dete bez očiju. Posle porođaja je razgovarala s nekoliko specijalista koji prate stanje njene bebe. Njena porodica kazala je, pak, lokalnim medijima kako je Liu tokom trudnoće uredno odlazila na preglede i da ni na jednom nisu bili utvrđeni ikakvi neuobičajeni rezultati.

Stvar je u tome da anoftlamija i ne može da se utvrdi ultrazvukom niti drugim konvencionalnim kontrolama u trudnoći.

Porodica je takođe rekla da će dečaku osigurati što je moguće normalniji život s obzirom na teški poremećaj s kojim je rođen.

"On je poput druge dece. Plače, traži mleko, ponekad se smeje… Srce mi puca kada pomislim da nikada neće moći da me vidi", kaže majka.

Napominje kako je spremna da žrtvuje sve kako bi njen sin što lakše prebrodio sve prepreke koje je život stavio pred njega već od prvog dana.

Lek za anoftalmiju ne postoji, ali bilo je nekoliko eksperimentalnih pokušaja usađivanja veštačkih očiju. Dejli mejl ukratko objašnjava i šta je anoftalmija čiji naziv u prevodu znači "nedostatak oka".

Radi se o retkom poremećaju koji se javlja u trudnoći, a zbog koga deca mogu da se rode bez jednog ili oba oka. Na pojavu anoftalmije utiču isključivo genetske mutacije i abnormalni hromozomi, a ne – kako neki smatraju – izloženost radijaciji, toksinima, hemikalijama ili narkoticima.

Nažalost, nema odgovarajućeg lečenja koje bi pomoglo deci rođenoj s ovim poremećajem.

(Dejli mejl/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track