(VIDEO) PORTUGALIJA IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Murinjov favorit profesor Marselo ubedljivo pobedio!
Foto: AP

Smena u Lisabonu

(VIDEO) PORTUGALIJA IMA NOVOG PREDSEDNIKA: Murinjov favorit profesor Marselo ubedljivo pobedio!

Planeta -
Bivši ministar i popularni televizijski politički komentator Marselo Rebelo de Souza, kog pristalice zovu "profesor Marselo", pobednik je predsedničkih izbora u Portugaliji.

Rebelo de Souza (67), profesor prava, bivši ministar, član parlamenta i nekadšnji lider Socijaldemokratske partije desnog centra, važio je za apsolutnog favorita na izborima među grupom od 10 kandidata.

U izbornu trku ušao je sa sa izgrađenom popularnošću među Portugalcima, jer je već decenijama aktivan u javnosti. On ima podršku desničarskih stranaka ali tvrdi da je potpuno nezavistan, insistirajući da neće slediti politiku nijedne partije već će nastojati da vlada izvan okvira postojećih političkih razmimoilaženja. Pre izbora, Rebelo de Souza se zavetovao da će "učiniti sve što može" da obezbedi stabilnost vlade.

Popularni profesor Marselo je bio apsolutni faforit (Foto: AP)
Popularni profesor Marselo je bio apsolutni faforit (Foto: AP)

"Predsednik mora da bude faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti", kazao je on tokom kampanje, preneo je AP. Levičarske partije su upozoravale da bi Rebelo de Souza mogao da se vrati nepopularnoj desničarskoj ekonomskoj politici, mada su dosadašnje njegove izjave bile u duhu zbližavanja, navodi Glas Amerike.

"Sve što pomaže izgradnji političke stabilnosti je prioritet...Sada nije vreme za podele", kazao je Rebelo de Souza.

Anibal Kavako Silva je bio predsednik Portugalija u dva uzastopna petogodišnja mandata (Foto: Reuters)
Anibal Kavako Silva je bio predsednik Portugalija u dva uzastopna petogodišnja mandata (Foto: Reuters)

Na mestu predsednika naslediće Anibala Kavako Silvu, konzervativca koji je na mestu šefa države ima dva uzastopna petogodišnja mandata i koji nije bio rad da vlast preda levičarskoj koaliciji koju smatra "nekoherentnom", prenela je agencija AFP.

Primopredaja dužnosti biće obavljena 9. marta.

Foto: AP
Foto: AP

Rebelo de Souza je od rane mladosti u političkim i medijskim vodama u Portugaliji, zemlji od 10,4 miliona stanovnika. Bio je jedan od osnivača nedeljnika u 20-im godinama, a pomogao je i u osnivanju Socijaldemokratske partije. Početkom 21. veka debitovao je i kao politički analitičar na televiziji, dajući oštroumne komentare zbog čega mu je rasla popularnost među gledaocima.

"Ljudi vole Marsela jer je zabavan", rekao je njegov biograf Vitor Matos. I poznati fudbalski trener i do skora prvi stručnjak Čelzija Žose Murinjo (52), podržao je predsedničku kampanju Rebela de Souze kojeg je nazvao "harizmatičnim pobednikom".

Marselo Rebelo de Souza: Vole ga jer je zabavan (Foto: Reuters)
Marselo Rebelo de Souza: Vole ga jer je zabavan (Foto: Reuters)

"Ovo je prvi put da javno podržavam nekog kandidata jer smatram da Portugalija treba da napravi pravi izbor, više nego ikada. Potreban nam je pobednik, ali ne samo to. Potrebna nam je harizma i ujedinjavanje pobedničkih kvaliteta i harizme", poručio je u Murinjo u poruci koju je objavio na JuTjubu.

"Glasam za Marsela i to činim jer sam ubeđen da je on pravi izbor za nas", naveo je Murinjo.

Izbore u Portugaliji pomno se prate u Briselu, budući da je ta zemlja primalac velikog paketa pomoći međunarodnih kreditora od 78 milijardi evra. Iako je funkcija predsednika u Portugalu uglavnom ceremonijalna, on ima poslednju reč kada se radi o vladajućoj koaliciji, kao i ovlašćenje da raspusti parlament u slučaju krize.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track