(VIDEO) POSLE 9 GODINA: London počeo zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Litvinjenka
Foto: AP

Konačno odlučili

(VIDEO) POSLE 9 GODINA: London počeo zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Litvinjenka

Planeta -
Aleksandar Litvinjenko umro je 2006. u Londonu od trovanja radioaktivnim polonijumom

LONDON - Dugo najavljivana zvanična istraga o smrti Aleksandra Litvinjenka otvorena je danas u Londonu, čitavih devet godina pošto je taj špijun bivše ruske obaveštajne službe KGB umro od čaja u koji je bio nasut radioaktivni izotop polonijum.

Litvinjenko je na samrti optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo, a britanske vlasti navode da postoje dokazi da se optuže dva bivša agenata KGB, prenosi Rojters.

Rusija je uvek negirala bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt. Sudija Robert Oven, koji je predsednik Istražne komisije, kaže da "postoji dokaz ruske krivice". Većina sudskih postupaka zahteva dokaz kao osnovu kako bi slučaj postojao, posle čega bi ista mogla biti proverena i dovedena do optužbe koja bi bila potvrđena ili odbačena na sudu.

Marina Litvinenko: Želim da se stavi tačka na sve spekulacije (Foto: AP)
Marina Litvinenko: Želim da se stavi tačka na sve spekulacije (Foto: AP)

Litvinjenkova supruga Marina rekla je da veruje da će zvanična istraga konačno rasvetli kako je njen muž umro, kao i njegov rad za britansku obaveštajnu agenciju MI6.

"Želim da se stavi tačka na sve spekulacije. Postojaće zvanični dokumenti i niko od strana neće biti u mogućnosti da koristi ono što se dogodilo u Londonu u ličnu korist", rekla je Marina Litvinjenko u izjavi za Rojters.

http://www.youtube.com/watch?v=HtNKUoqfrIw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja