(VIDEO) POSLE NAPADA U PARIZU: Anonimusi objavili rat svim džihadistima
Foto: Printscreen Yt

Oštro

(VIDEO) POSLE NAPADA U PARIZU: Anonimusi objavili rat svim džihadistima

Planeta -
Anonimusi obećavaju da će pronaći i zatvoriti sve naloge povezane sa teroristima na društvenim mrežama kako bi osvetili francuske žrtve

LONDON - Hakerska grupa Anonimus proglasila je rat protiv džihadista posle napada na francuski satirični list Šarli ebdo.

Grupa Anonimus je u kratkom filmu, koji su nazvali "porukom za Al Kaidu, Islamsku državu i druge teroriste", osudila prošlonedeljne napade islamista u kojima je ubijeno 12 ljudi. Čovek s prepoznatljivom belom maskom i kapuljačom, poručio je na francuskom: "Proglašavamo rat protiv vas, terorista".

Video je postavljen na belgijskom Jutjub nalogu Anonimusa, a glas je kompjuterski izmenjen, prenosi BBC.

Anonimusi obećavaju da će pronaći i zatvoriti sve naloge povezane sa teroristima na društvenim mrežama kako bi osvetili francuske žrtve. Na spotu se vidi i hašteg #OpCharlieHebdo, što znači "Operacija Šarli ebdo".

Neki, međutim, strahuju da će pronalaženje veb-sajtova ekstremista otežati bezbednosnim snagama da ih nadgledaju.

Anonimusi su grupa aktivista i hakera koji za sebe tvrde da brane i čuvaju demokratiju. Ranije su pretili BBC-u, a hakeri povezani sa grupom pretili su i da će u javnost emitovati seksi snimke pevačice Igi Azalee. Grupa je izvela i više napada na sajtove vlada, verskih organizacija i korporacija.

U prošlonedeljnom napadu na satirični list "Šarli ebdo" ubijeno je 12 ljudi, uključujući osam novinara i urednika lista. Dva brata osumnjičena za napad, Said i Šerif Kuaši, ubijena su u napadu policije na štampariju severno od Pariza, gde su držali taoce.

http://www.youtube.com/watch?v=064QkrMATW8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track