(VIDEO) POZNAJU SE CEO ŽIVOT, A TEK SAD IM OTKRILI ISTINU: Ljut sam, van sebe sam!
Foto: Printscreen YouTube/CBS News

Skandal u Kanadi

(VIDEO) POZNAJU SE CEO ŽIVOT, A TEK SAD IM OTKRILI ISTINU: Ljut sam, van sebe sam!

Planeta -

Lion Svonson i Dejved Tejt iz Vinipega u Kanadi imaju po 41 godinu, a tek sad su im rekli da su ih zamenili u porodilištu!

Njih dvojica su zamenjeni u bolnici domorodačkih Indijanaca "Norvej haus Kri nejšn" (Norway House Cree Nation) i nisu krili suze na konferenciji za medije sazvanoj ovim povodom.

"Ovde se desilo da su ukradena dva života. Ne može se drugačije opisati, nije ništa blaže", kazao je medijima Erik Robinson, predstavnik domorodaca u lokalnim vlastima kanadske provincije Manitobe.

Svonson i Tejt rođeni su s tri dana razlike: Svonson 31. januara 1975. godine, a Tejt 3. februara iste godine u tada državnoj bolnici. Odrasli su zajedno u udaljenom mestašcetu, poznavali su se čitav život, a sada je DNK test potvrdio da ih je odgajala majka onog drugog. Tejt kaže da svi uključeni u ovu priču sada traže odgovore i žele da znaju kako je moguće da se tako nešto uopšte dogodi.

"Nemamo reči, 40 godina je prošlo. potresen sam, van sebe sam, ljut sam", rekao je Tejt.

Svonson i Tejt su zatražili DNK test otišli su pošto je prošlog novembra otkriveno da su dvojica njihovih sunarodnika zamenjena u istoj bolnici. I sami su sumnjali da nešto nije u redu i strahovali da se i njima isto desilo.

Tako je Šarlota Mejson, biološka majka Dejvida Tejta, odgajila Liona Svonsona, a Frensis Tejt, Svonsonova biološka majka, podigla je Tejta.

Šarlota je ispričala da je zbog postporođajnih komplikacija prebačena u bolnicu u Vinipegu. Tri dana kasnije, Frensis je rodila dečaka koji je poslat kući sa Šarlot.

Frensis Tejt, Svonsonova majka, podigla je Dejvida Tejta misleći da joj je sin (Foto: Printscreen YouTube/CBS News)
Frensis Tejt, Svonsonova majka, podigla je Dejvida Tejta misleći da joj je sin (Foto: Printscreen YouTube/CBS News)

"Ne mogu ovo da nazovem drugačije nego krivičnim delom. Možemo da živimo s jednom greškom, ali dve iste greške su potpuno neprihvatljive. Zato i ne mislimo da je ovo bila greška; ovo je krivično delo, po mom mišljenju", dodao je Robinson.

Ministar zdravlja Kanade Džejn Filpot saopštila je da će u ovom slučaju biti sprovedena detaljna istraga.

"Rezultati istrage biće objavljeni u javnosti... Duboko sam potresena i saosećam s porodicama", dodala je Filpotova.

CBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja