(VIDEO) PREOKRET U NEMAČKOJ: Sada desničare mora da štiti POLICIJA
Foto: Youtube Screenshot/Ruptly

Nekad je bio obrnuto

(VIDEO) PREOKRET U NEMAČKOJ: Sada desničare mora da štiti POLICIJA

Planeta -

Nemačka populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD) počela je danas u Kelnu dvodnevni kongres uz unutrašnje nesuglasice pet meseci pre parlamentarnih izbora, ometen i incidentima s policijom na obližnjoj manifestaciji protvnika desnice.

Dva policajca lakše su povređena u sukobima s demonstrantima koji su pokušali da spreče 600 članova AfD-a da udju u hotel u centru Kelna gde se održava njihov kongres.

Oko 4.000 policijaca i do 50.000 demonstranta očekuje se tokom vikenda u Kelnu. Prošlogodišnji kongres te stranke u Štutgartu takođe je protekao uz proteste i incidente.

Dvodnevni kongres stranke AfD održava se pošto je najpoznatija ličnost te nemačke nacionalističke partije Frauke Petri saopštila da neće predvoditi kampanju za parlamentarne izbore u septembru.

AfD je u početku bila mala stranka koja je uživala popularnost šest do sedam odsto gradjana, a sada od sedam do 11 odsto. Osvojila je sedam poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu na izborima 2014. godine, kada je stekla popularnost zahvaljujući oštrim izjavama protiv dolaska migranata u Nemačku.

(Beta AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track