(VIDEO) RASNI RAT: Još 44 demonstranta uhapšena u Fergusonu, Obama poslao Nacionalnu gardu
Foto: AP

(VIDEO) RASNI RAT: Još 44 demonstranta uhapšena u Fergusonu, Obama poslao Nacionalnu gardu

Planeta -
U još 170 gradova SAD održani protesti zbog odluke velike porote da beli policajac Daren Vilson koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna ne bude optužen

FERGUSON - Tokom druge, mirnije noći u Fergusonu, gde se održavaju protesti zbog odluke velike porote da beli policajac Daren Vilson koji je ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Majkla Brauna ne bude optužen, uhapšeno je ukupno 44 ljudi, saopštila je danas lokalna policija.

Radi poređenja, 66 demonstranata je uhapšeno tokom prve noći protesta, obeležene paljevinom, pljačkom, razbijanjem automobila i radnji i povremenom pucnjavom, na što je policija odgovorila suzavcem i dimnim bombama, precizira Rojters.

Guverner Misurija Džej Nikson je sinoć izjavio da je broj pripadnika Nacionalne garde u oblasti Fergusona koji pomažu policiji trostruko povećan na više od 2.000.

Demonstranti su zapalili automobil patrolne policije u Sent Luisu, a policija je proglasila proteste "nelegalnim okupljanjem", upozoravajući demonstrante i novinare da bi mogli biti uhapšeni. U međuvremenu, pripadnici Nacionalne garde su blokirali Zapadni Florisant, put koji ide kroz Ferguson, a koji je prve noći protesta bio poprište najvećih paljevina i pljački.

Policija iz policijske stanice u Fergusonu je rasterala oko 100 demonstranata koji su uzvikivali parole i nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Nećete nas ućutkati". Oni su posle toga potisnuti u pravcu gradske skupštine u Fergusonu, gde je zapaljeno patrolno vozilo, a policija za razbijanje demonstrancija je bacila suzavac i poslala oklopne transportere da bi uspostavili red.

Mirni demonstranti su izašli i na ulice Vašingtona i protestovali ispred Bele kuće, navodi AFP.

Uglavnom mirni protesti održani su i u drugim manjim i većim gradovima od Oklanda i Sijetla na zapadnoj obali do Atlante, Filadelfije i Baltimora na istočnoj.

U Los Anđelesu je oko 500 ljudi svih rasa, među kojima su bile čitave porodice, uključujući decu, šetalo u pravcu policijskih stanica.

U Portlandu i Denveru policija je, prema nekim izveštajima, upotrebila suzavac. CNN je javio da su manji i veći skupovi održani u 170 gradova širom SAD.

http://www.youtube.com/watch?v=_AVD4Gu5Y0g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track