(VIDEO) REČENO, UČINJENO: Ovako Crnomorska flota i Kaspijska flotila ispunjavaju Putinovo naređenje
Foto: Printscreen YouTube

Provera borbene gotovosti

(VIDEO) REČENO, UČINJENO: Ovako Crnomorska flota i Kaspijska flotila ispunjavaju Putinovo naređenje

Planeta -

Ruski vojni brodovi iz Crnomorske flote i Kaspijske flotile isplovili su iz baza u okviru iznenadne provere borbene gotovosti, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Na Crnom moru je isplovilo više od 15 brodova, a na Kaspijskom više od 10 brodova pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio juče iznenadnu proveru borbene gotovosti u nekoliko regiona, prenela je agencija Tass.

Više od 15 ratnih brodova Crnomorske flote je na moru da ispuni zadatke brze provere u okviru pomorskih borbenih grupa, antipodmorničkih grupa, grupa za čišćenje mina i angažovanja desantnih brodova, navodi se u saopštenju.

Tass navodi da je više od 10 brodova Kaspijske flotile napustilo svoje baze u Astrahanu i Kaspijsku. Putin je podigao čitavu vojsku u stanje borbene gotovosti - fregatu "Admiral Grigorivic", raketne brodove "Samum" i "Miraž", patrolni brod "Smetljivi", mali protivpodmornicki brodovi "Aleksandrovec" i "Kasimov", raketni camci, brodovi za razminiranje, veliki desantne brodove "Nikolaj Filjcenkov", "Azov", "Jamal", "Cezar Kunikov" i "Saratov".

Prema podacima Ministarstva odbrane, posebne jedinice izvode pregrupisavanje kombinovanim načinom - morskim, železnickim i vazdušnim saobraćajem u dužini od više od dve hiljade kilometara, marševima dugim 550 kilometara i kasnijim vraćanjem u svoja mesta stalnog rasporedivanja po završetku vežbe.

Za prebacivanje trupa koriste se letelice vojno-transportne avijacije i vojni železnicki ešaloni, prenosi Sputnjik.

"Jedinice koje su angažovane u iznenadnoj proveri Zapadnog, Centralnog i Južnog vojnog okruga, Severne flote, Vazdušno-kosmičkih snaga i padobransko-desantnih trupa, ispunjavaju zadatke pregrupisavanja trupa i premeštanja avijacije na nepoznate poligone i operativne aerodrome koji se nalaze na značajnoj udaljenosti od mesta stalnog rasporedivanja", navodi se u saopštenju.

Iznenadna provera borbene gotovosti Oružanih snaga obuhvata Južni, Zapadni i Centralni okrug, kao i Severnu flotu, Vazdušno-kosmičke snage i Vojno-desantne snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track