(VIDEO) ROBOTI UBICE PRETE PLANETI: Sami traže, prepoznaju i pucaju na mete a sve ih je više
Foto: AP 19 Maj 2016

Trka u naoružanju

(VIDEO) ROBOTI UBICE PRETE PLANETI: Sami traže, prepoznaju i pucaju na mete a sve ih je više

Planeta -

Organizacija Hjuman rajts voč naglasila je opasnosti od robota ubica i pozvala na zabranu potpuno autonomnog oružja uoči pete revizije oružja na konferenciji UN u Ženevi sledeće nedelje.

Organizacija je objavila izveštaj "Making the Case: The Dangers of Killer Robots and the Need for a Preemptive Ban" a na koferenciji bi 121 zemlja trebalo da odluči da konsenzusom o daljoj sudbini ovakvog oružja u 2017. godini.

Potpuno autonomno oružja može samostalno da nađe, identifikuje i napada mete. HRV je izrazio zabrinutost da su neke od zemalja članica, uključujući i SAD, Veliku Britaniju, Kinu, Izrael, Rusiju i Južnu Koreju počele da razvijaju sisteme naoružanja sa rastućim nivoima autonomije.

Pentagon je izdvojio 18 milijardi dolara u najnovijem budžeta da razvije sisteme i tehnologije koje mogu da formiraju osnovu za potpuno autonomno oružje, piše Njujork tajms.

Zamenik američkog sekretara za odbranu Robert Vork je rekao da je to odgovor na kineski i ruski razvoj robota ubica. Vork je prošle godine rekao da je važno za SAD da "dominira" u izučavanju mašina i veštačke inteligencije kako bi se suprotstavila nastalim pretnjama Kine i Rusije.

Boni Dočerti, viši istraživač HRV kaže da vlade treba da obezbede kontrolu nad ovim mašinama."Vlade treba da obezbede da ljudi zadrže kontrolu nad time koga će ciljati oružje i kada će da puca", rekao je Dočerti.

"Uspeh prethodnih ugovora o razoružanju pokazuje da bi apsolutna zabrana potpune autonomije oružja bila ostvariva i efikasna", dodao je Dočerti.

Izveštaj se bavi pravnim, moralnim, bezbednosnim i drugim opasnostima od robota ubica a opšta preporuka je da se zabrani pravljenje ovakvih mašina.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track