(VIDEO) RUPA NA KRAJU SVETA: Ruski naučnici se spustili 10,5 m da reše misteriju. Evo šta su snimili
Foto: Printskrin

Put u središte zemlje

(VIDEO) RUPA NA KRAJU SVETA: Ruski naučnici se spustili 10,5 m da reše misteriju. Evo šta su snimili

Planeta -
Napravili smo sve planirano i obavili merenja. Sada naučnicima treba vremena za obradu svih podataka, a tek onda mogu izvući zaključke, objasnio je Puškarev

JAMAL - Rupa nepoznatog porekla, prečnika između 80 i 100 metara, kako govore najnovija merenja, otvorila se na severu Rusije, u Sibiru, i potpuno zbunila tamošnje stanovnike koji ne znaju ni kako se tu stvorila ni kako je nastala.

Ruski naučnici su po prvi put koristeći opremu za penjanje kako bi došli do baze kratera, barem 10,5 metara dubokog jezera sa smrznutom površinom.

Vladimir Puškarev, direktor ruskog Centra za istraživaje Arktika, rekao je da su se uspešno sputili u "levak". Koristili su opremu za penjanje i odlučili se na ovaj korak zimi jer je tlo tvrđe.

"Napravili smo sve planirano i obavili merenja. Sada naučnicima treba vremena za obradu svih podataka, a tek onda mogu izvući zaključke", objasnio je Puškarev.

"Levak", odnosno grlo kratera duboko je 16,5 metara, ne uključujući zemljani bedem na površini. U podnožju je smrznuto jezero dubine 10,5 metara koje može biti i dublje. Čekaju se tačne informacije.

Istraživanje najveće od tri poznatih rupa, nedavno formiranih na severu Sibira, inicirao je ruski Centar za istraživanje Arktika, ali i stručnjaci iz brojnih instituta.

"Sprovodili su radiolokacijska ispitivanja na dubini od 200 metara, uzeli uzorke leda, tla, gasa i vatduha. Sada su se svi vratili u svoje institute i laboratorije kako bi radili. Sledeća faza je obrada prikupljenih informacija. Nakon toga planiramo da istražimo okolinu, upoređujući slike iz svemira, pa čak i one iz 80-ih, kako bi pokušali da zaključe jesu li tamo postojali ili postoje neki slični objekti", rekao je Puškarev.

http://www.youtube.com/watch?v=JO7Yb4owZms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track