(VIDEO) RUSKI ODGOVOR TURCIMA: U Siriju stiže avion koji niko ne sme da napadne
Foto: Reuters 9 Maj 2015

Pojačanje

(VIDEO) RUSKI ODGOVOR TURCIMA: U Siriju stiže avion koji niko ne sme da napadne

Planeta -
Suhoj SU-34 je taktički bombarder koji će biti opremljen raketama vazduh-vazduh, zbog čega je opasna meta za eventualne napade u toku leta

Ruski vojni avioni "Su-34" prvi put su u borbenu misiju u Siriji poleteli naoružani ne samo bombama, već i raketama "vazduh-vazduh" kratkog i srednjeg dometa, radi samoodbrane, saopštio je danas portparol ruskih vazduhoplovnih snaga Igor Klimov.

Klimov je rekao da su lovci bombarderi Su-34 poleteli sa tim raketama "radi sopstvene odbrane", prenela je agencija Itar Tas. Prema njegovim rečima, te rakete mogu da pogode metu u dometu od 60 kilometara.

Foto Reuters
Foto Reuters

U periodu od 1990 do 1994. godine napravljeno je pet prototipova ovih aviona a svaki je bio bolji od prethodnog. U toku svog razvoja avion je nosio nekoliko imena što je dovodilo u konfuziju mnoge ljubitelje i poznavaoce avijacije.

Na početku avion je nosio oznaku Su-27IB, zatim interni naziv T10B na pariskoj izložbi La Burže avion je predstavljen kao Su-32FN Mornarički lovac (Fighter Navy) da bi na kraju dobio zvaničnu oznaku Suhoj Su-34.

(tanjug/wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track