(VIDEO) SAD ZAOŠTRAVAJU: Rezolucija Predstavničkog doma traži slanje ubojitog oružja Ukrajini

Izglasano

(VIDEO) SAD ZAOŠTRAVAJU: Rezolucija Predstavničkog doma traži slanje ubojitog oružja Ukrajini

Planeta -
Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se predsednik Barak Obama poziva da pošalje ubojito oružje Ukrajini da bi zaštitila suverenitet u borbi protiv proruskih snaga.

Rezulucija je usvojena sa 348 glasova "za", dok je 48 bilo protiv.

Zvaničnici američkog Stejt departmenta su naveli da se u okviru Obamine administracije razgovara o takvoj vrsti pomoći, ali da se čeka da bi se videli da li će sporazumi, koji su doveli do prekida vatre u februaru, biti ispunjeni, prenela je agencija AP.

Predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Boner i grupa vodećih demokrata i republikanaca pojačali su početkom meseca pritisak na predsednika SAD da snabde Ukrajinu smrtonosnim odbrambenim oružjem. U pismu koje su tada uputili Obami, 11 poslanika je navelo da akcije Rusije predstavljaju više od napada na suverenitet Ukrajine i "groteskno kršenje međunarodnog prava, pretnju po Zapad i napad na međunarodni poredak koji je uz veliku cenu uspostavljen posle Drugog svetskog rata".

Mnoge evropske vlade se protive bilo kakvom potezu SAD u pravcu pružanja vojne podrške ukrajinskoj vladi, strahujući da bi to moglo da izazove širi rat.

http://www.youtube.com/watch?v=hZmXVG0DjKo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track