(VIDEO) ŠAMAR OD ŽIVOTA: Kako se osnivač zloglasne Mađarske garde promenio iz temelja!
Foto: Foito: Printskrin

njegovi najcrnji snovi postali stvarnost

(VIDEO) ŠAMAR OD ŽIVOTA: Kako se osnivač zloglasne Mađarske garde promenio iz temelja!

Planeta -
Istaknuti ultradesničarski političar i mađarski član Evropskog parlamenta za sva zla optuživao je Rome i Židove, dok pre tri godine nije saznao šokantnu istinu

Mađarski ultradesničarski političar i član Evropskog parlamenta Ksanad Segedi kao zamenik vođe radikalne nacionalističke stranke Jobik bio je suosnivač zloglasne "Mađarske garde" - paravojne jedinice koja je u uniformama marširala kroz naselja Roma i zastrašivala tamošnje stanovnike, dok nije zabranjena 2009. godine.Kao što obično i rade nacionalistički političari širom sveta, za sva zla u svom društvu optuživao je one "druge", u ovom slučaju Jevreje i Rome. Ali pre tri godine saznao je šokantnu istinu - i on sam je bio Jevrej.

Naime, otkrio je da je njegova baka nosila majice s dugim rukavima kako bi prikrila broj iz nacističkog koncentracionog logora koji je bio tetoviran na njenoj ruci. To je bio šok za Segedija, srušio mu se celi svet, čak je zapalio i primerke vlastite autobiografije koju je nazvao 'Verujem u uskrsnuće mađarske nacije'.

Iz stranke je izašao nakon nekoliko meseci oklevanja. Čak ga je i stranački vođa Gabor Vona mislio da zadrži kao "pitomog Jevreja" što bi mu dobro došlo da opovrgne optužbe za antisemitizam.

Ali Segedi je raskrstio sa svojim političkim delovanjem i postao je ortodoksni Jevrej, te je odmah posetio Izrael i koncentracioni logor Aušvic koji je preživela njegova baka.

Danas se bavi nekretninama koje iznajmljuje po Budimpešti i kaže da je taj grad ustvari odlično mesto za Jevreje. Ima košer restorana, sinagoga i jevrejskih trgovina.

- Možda će vas čudno gledati ako nosite tradicionalnu jevrejsku kapicu na glavi, ispričao je Segedi za BBC, ali vas neće pljuvati ili vam fizički pretiti kao što bi vam se to moglo dogoditi u Francuskoj ili Belgiji.

Segedi je i dalje patriota, kaže da Mađari nisu antisemiti, iako prizanje da u društvu postoji takav diskurs. O zabludama anitsemitizma otvoreno priča, čak gostuje po školama gdje deci govori o svom iskustvu.

http://www.youtube.com/watch?v=QMVrdARlJx4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track