(VIDEO) SIMULACIJA UDARA RAKETE U MH17 Rusija: Istraga dokazala da su Ukrajinci srušili avion!
Foto: Youtube

Zvanični izveštaj

(VIDEO) SIMULACIJA UDARA RAKETE U MH17 Rusija: Istraga dokazala da su Ukrajinci srušili avion!

Planeta -
Holandski stručnjaci potvrdili su da je malezijski „boing“ oboren raketom 9M38 kompleksa „buk“, lansiranom sa teritorije istočne Ukrajine, što su prethodno rekli i ruski stručnjaci

Savet za bezbednost Holandije podneo je konačni izveštaj o uzrocima pada malezijskog „boinga“ na istoku Ukrajine. Zaključci do kojih su došli holandski stručnjaci potvrdili su rezultate istrage koje je o katastrofi MH 17 izneo ruski koncern Almaz-Antej.Holandski stručnjaci potvrdili su da je malezijski „boing“ oboren raketom 9M38 kompleksa „buk“, lansiranom sa teritorije istočne Ukrajine, što su prethodno rekli i ruski stručnjaci. Holanđani su potvrdili i verziju Almaz-Anteja da je raketa pogodila malezijski „boing“ s leve strane.„Međunarodna istraga uzroka katastrofe pokazala je da je MH17 pao usled eksplozije rakete 9M38, koja se dogodila sa spoljne strane aviona levo od pilotske kabine“, rekao je predsednik Saveta Tibe Justra.

Prema holandskom izveštaju, raketa je došla praktično u susret „boingu“ i nemoguće je odrediti ugao lansiranja. U izveštaju se takođe ističe da je raketa koja je oborila MH17 lansirana sa teritorije istočne Ukrajine, ali se ne navodi ko je tačno u trenutku katastrofe kontrolisao taj rejon.

„Raketa je lansirana sa teritorije površine 20 kvadratnih kilometara, na istoku Ukrajine“, rekao je Justra.On je takođe naveo da će biti potrebna dodatna istraga da bi se ustanovilo odakle je tačno lansirana raketa na malezijski „boing“. „Takva istraga je van kompetencije Saveta za bezbednost Holandije“, dodao je Justra.

Savet pod čijim se rukovodstvom tokom 15 meseci vodila istraga pada malezijskog boinga smatra i da je bilo dovoljno razloga da se zatvori vazdušni prostor nad Ukrajinom.„Došli smo do zaključka da je radi predostrožnosti bilo neophodno da se zatvori vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje. Rizik za civilnu avijaciju nije bio ocenjen kako valja“, rekao je Justra.

http://www.youtube.com/watch?v=8DmraSOdTYk

Holandski dnevnik "Volkstrant", međutim, prenosi da su međunarodni istražitelji zaključili da je avion "Malezijan erlajnsa" na letu MH17 u julu prošle godine oboren raketom BUK koja je proizvedena u Rusiji! List tvrdi da je zaključeno da je raketa ispaljena iz istočnog dela Ukrajine, koju pod kontrolom drže proruske snage.

Tri izvora bliska istrazi

Pozivajući se na tri izvora bliska istrazi, ugledni list precizira da je istragom utvrđeno da je avion pogođen raketom BUK zemlja-vazduh 17. jula 2014. godine, dok je leteo na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur.Konačni izveštaj će zvanično biti objavljen kasnije danas u holandskoj vojnoj bazi, navodi AFP.U tom izveštaju će, posle skoro 15 meseci, biti saopšteni rezultati istrage pada boinga-777" malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U izveštaju se, kako navodi "Volkstrant", odbacuje tvrdnja Moskve da je avion pogodila raketa koju su ispalile ukrajinske trupe dok je leteo na oko 33.000 stopa iznad Ukrajine. Konačni izveštaj međunarodnog tima istražitelja podneće predsednik Saveta za bezbednost Holandije Tjibe Justra u bazi holandskog vazduhoplovstva Gilze-Rejn na jugu zemlje.

U Savetu je rečeno da mandat tog tela nije bio da utvrdi ko je "povukao obarač" i da se "istraga nije bavila pitanjem krivice ili odgovornosti", već da se time bavi holandsko tužilaštvo koje sprovodi krivičnu istragu.Međutim, dva izvora su rekla holandskom listu da je "raketa BUK razvijena i proizvedena u Rusiji"."Može se pretpostaviti da proruski aktivisti ne bi bili sposobni da operišu takvom napravom. Postoji sumnja u umešanost bivših ruskih vojnih zvaničnika", rekao je neimenovani izvor "Volkstrantu". U dokumentu bi, između ostalog, trebalo da se nađu odgovori na pitanja o uzroku pada aviona i zaključak o odluci o letu iznad zone konflikta.

http://www.youtube.com/watch?v=oHcnO_zVf_Q

Porodice čekale danima

Takođe bi trebalo da pruži odgovor zašto su holandske porodice morale da čekaju između dva i četiri dana da bi dobile potvrdu da su njihovi rođaci bili u avionu, kao i da li su putnici i posada znali da avion pada, prenosi francuska agencija.Preliminarni izveštaj Saveta o uzrocima pada "boinga" bio je objavljen 9. septembra 2014. na osnovu prvobitno dostupnih informacija, gde je, između ostalog, navedeno da se avion raspao u letu zbog oštećenja izazvanih spoljnim udarom brojnih "visokoenergetskih objekata".Avion se srušio u vreme oštrih borbi ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, a zvanični Kijev i Zapad okrivili su direktno proruske snage. Ruski koncern "Almaz-Antej" sproveo je sopstvenu rekonstrukciju, čiji će rezultati biti predstavljeni na pres konferenciji u Moskvi.Proizvođač protivvazdušnog raketnog sistema "Buk" smatra da, ako je raketa i bila ispaljena, ona je ispaljena sa ukrajinske teritorije. TASS je javio da će taj koncern danas na pres konferenciji predstaviti rezultate sopstvenog istraživanja.Malezija će krivično goniti one koji su oborili avion

Malezija je danas obećala da će krivično goniti one, koji su oborili avion na letu MH17, pošto je holandski istražni tim saopštio da je avion oboren projektilom, koji je ispaljen sa teritorije ratom razorene istočne Ukrajine.Kao deo zajedničkog istraživačkog tima, Malezija je i dalje ostala usmerena ka jednom cilju- odlučnoj akciji koja će dovesti do krivičnog gonjenja onih, koji su oborili avion, kazao je malezijski ministar saobraćaja Liou Tiong Lai.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track