(VIDEO) SNOUDEN: Izveštaj Senata izuzetan, neoprostivi zločini CIA moraju da budu kažnjeni
Foto: Reuters

Bivši obaveštajac šokiran

(VIDEO) SNOUDEN: Izveštaj Senata izuzetan, neoprostivi zločini CIA moraju da budu kažnjeni

Planeta -
Ako SAD dozvoljavaju takve metode, šta to može da znači za druge totalitarne države u Aziji, Africi i drugim zemljama širom sveta, pita se najpoznatiji špijun na svetu

PARIZ - Bivši agent američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden izjavio je da su SAD počinile "neoprostive zločine“, koji su detaljno opisani u izveštaju američkog Senata.

Snouden se u sredu uključio video-linkom u konferenciju u Parizu u organizaciji Amnesti internešenala, rekavši da je "duboko ožalošćen i prilično ljut“ zbog onoga što je pročitao u izveštaju, prenela je agencija AFP.

"Istraga Senata i izveštaj koji su objavili izuzetni su iz više razloga. Sve što smo činili u okviru ovog programa je neoprostiv zločin. Videli smo pojedince koji su izgubili život zbog tretmana koji su imali u okviru programa za mučenje“, naveo je Snouden. On je zapitao, ukoliko SAD dozvoljavaju takve metode i ne obaziru se na njih, šta to može da znači za druge totalitarne države u Aziji, Africi i drugim zemljama širom sveta.

"To su stvari koje ostavljaju mrlje na moralnom autoritetu vlade SAD i ako ih krivično ne gonimo, nego i dalje računamo na njih, onda ne možemo da idemo napred kao društvo“, kazao je Snouden.

On je naveo da u Moskvi, gde uživa azilantski status, živi "običnim životom“ i da se vozi metroom - jedino ne uzima u ruke ajped.

Snouden: Ako takve stvari ne gonimo krivično, ne možemo da idemo napred kao društvo (Foto: AP)
Snouden: Ako takve stvari ne gonimo krivično, ne možemo da idemo napred kao društvo (Foto: AP)

Komitet američkog Senata objavio je juče izveštaj u kome se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu pribavile nijedan važan obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima. Komitet je proveo četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg. Izveštaj je u aprilu bio spreman za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA.

Centralna obaveštajna agencija koristila je seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata. Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Senat je ocenio da su mučitelji iz CIA prekršili međunarodno pravo i ljudska prava zatvorenika.

http://www.youtube.com/watch?v=HQ6w2Wn5rfg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track