(VIDEO) STIŽE PODRŠKA ASADU: Konvoj ruskih brodova plovi ka Siriji
Foto: Printscreen

Spremni

(VIDEO) STIŽE PODRŠKA ASADU: Konvoj ruskih brodova plovi ka Siriji

Planeta -
Promet ruskih vojnih brodova se pojačava još od avgusta, a primećeni su i vojni inženjerski kamioni sa obeležjima proruskih snaga u Ukrajini

ISTANBUL - Nakon snimaka ruskih vojnih aviona na aerodromima u Siriji koje su objavili francuski mediji, pojavilo se još znakova da Moskva pojačava vojno prisustvo u blizini te zemlje

Kroz Bosfor u Istanbulu prošao je konvoj ruskih vojnih i transportnih brodova i uputio se prema Sredozemlju. Posmatrači kažu da se promet ruskih vojnih brodova ka obali Sirije pojačava još od avgusta.

Prema informacijama iz Istanbula, Rusija gradi novu pomorsku bazu na sredozemnoj obali Sirije kako bi pomogla režim predsednika Bašara el Asada. U ovom konvoju, na palubama transportnih brodova primećeni su vojni inženjerski kamioni sa obeležjima proruskih snaga u Ukrajini. Takozvana parada ruskih vojnih brodova počela je da, uz profesionalne posmatrače, privlači i sve više amatera iz Istanbula.

"Naš hobi je da posmatramo brodove, a Rusi nam sad pružaju sve više uživanja. Cele prošle nedelje su kroz Bosfor prolazili ruski vojni brodovi, po dva-tri istovremeno. Jedni idu ka Siriji, drugi se vraćaju u Sevastopolj po još opreme", kaže posmatrač vojnih brodova iz Istanbula.

Amerika je pozdravila Putinovu ocenu da je Siriji potrebna neka vrsta političke promene. Međutim, Bela kuća upozorava Rusiju da će, ukoliko i vojno pokuša da podrži Asadov režim, voditi uzaludnu bitku. Istovremeno, Vašington potvrđuje da u ovom trenutku ne razmišlja da nad Sirijom uvede zonu zabrane letova.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track