(VIDEO) STRAHUJU OD CUNAMIJA: Zemljotres jačine 7,4 stepena pogodio Papuu Novu Gvinjeu
Foto: AP

Trusno područje

(VIDEO) STRAHUJU OD CUNAMIJA: Zemljotres jačine 7,4 stepena pogodio Papuu Novu Gvinjeu

Planeta -
Epicentar je bio južno od grada Rabaula, koji je već bio uništen 1994. godine prilikom erupcije Travurvura

PORT MORSBI - Snažan zemljotrs jačine 7,4 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas Papuu Novu Gvineju, saopštio je američki Geološki zavod.

Epicentar zemljotresa koji se dogodio u 1.40 sati bio je 150 kilometara južno od grada Rabaula, na dubini od 63 kilometra, prenele su agencije.

Pacifički Centar za upozorenje na cunami prvobitno je izdao upozorenje da bi u krugu od 300 kilometara od epicentra zemljotresa mogo da dođe do pojave cunamija, da bi kasnije ukinuo upozorenje, navodeći da je "prenja od nastanka cunamija uglavnom prošla".

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama niti pričinjenoj materijalnoj šteti.

Ovo područje u poslednjih pet dana pogodila su još dva zemljotresa jačine 7,1 i 6,9 stepeni po Rihterovoj skali, ali u njima nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta. Prema rečima seizmolga iz Geofizične opservartorije Papue Nove Gvineje Metjua Moihoija, najnovoji zemljotres je usledio nakon serije siezmičkih aktivnosti koje su se dogodile u tom regionu u poslednjih nekoliko nedelja u kojima nije bije oštećena infrastruktura.

Rabaul se nalazi u severoisočtnom delu ostrva Istočna Nova Britanija, najvećem ostrvu Bizmarkovog arhipalaga, koji pripada Papui Novoj Gvineji, na kome se nalazi vulkan Tavurvur. Rabaul je bio uništen 1994. godine prilikom erupcije Travurvura.

http://www.youtube.com/watch?v=ZB9U2iFFPT0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track