(VIDEO) STUKAO POLA LITRE RUMA: Pijani Rus zabio teretni brod u Škotsku
Foto: Printscreen Youtube

Plovilo dugo 129 metara i teško 7000 tona

(VIDEO) STUKAO POLA LITRE RUMA: Pijani Rus zabio teretni brod u Škotsku

Planeta -
Ruski oficir koji je bio dežuran na mostu broda Lisblink Sivejs kad se nasukao na obalu Škotske, pre svoje smene je popio pola litre ruma, otkrila je istraga, a prenosi Independent.

Teretni brod dug 129 metara i težak 7000 tona 18. februara ove godine bio je na putu iz irskog Belfasta u norveški Skogn kad je "zapeo" na zapadnoj obali Škotske kod Kilchoana.

Oficir na dužnosti, 36-godišnji Rus, u svojoj kabini popio je pola litre ruma, čime je uneo u svoje telo 8 puta više alkohola od dopuštenog i time uzrokovao stanje "nedovoljne pozornosti". Zbog toga je brod pri punoj brzini nasukao na kamenitu obalu gde zbog lošeg vremena ostao dva dana.

Šteta na brodu bila je toliko teška da su morali da ga pošalju na deponiju, a zbog proboja trupa u more je iscurelo 25 tona goriva, otkrilo je izveštaj Odeljenja za pomorske nesreće.

Istraga je takođe otkrila da navigacijski sistem na brodu, čiji alarm je mogao da upozori posadu na činjenicu da sa smerom kretanja nešto nije u redu i da je oficir očigledno onesposobljen, nije bio uključen.

Iako se alarm povezan s radarom oglasio svakih 6 minuta pani ofocir bi ga odmah isključio bez da ustane sa stolice.

Usprkos pravilu o nultoj toleranciji na alkohol, brod Lisblink Sivejs imao je malenu prodavnicu u kojem je sve vrvelo od alkoholnih pića, poput vina, piva i "žestine". Posle nesreće na brodu su pronađene brojne prazne limenke i flaše koje sugerišu da je posada često znala previše da popije.

Zastupnik kompanije DFDS koja je vlasnik broda je za medije rekao:

"Ovo što se dogodilo je vrlo neodgovorno. Imamo vrlo jasnu politiku nulte tolerancije na alkohol. Taj oficir je dobio otkaz i nadamo se da ovo neće uništiti inače dobru reputaciju kompanije. "

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track