(VIDEO) SUDIJA S HAVAJA BLOKIRAO UREDBU O IMIGRACIJI: TRAMP Idemo pred Vrhovni sud!
Foto: Reuters

Sud pravi cirkus od države

(VIDEO) SUDIJA S HAVAJA BLOKIRAO UREDBU O IMIGRACIJI: TRAMP Idemo pred Vrhovni sud!

Planeta -

HAVAJI - Federalni sudija sa Havaja blokirao je novu izvršnu uredbu američkog predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD, nekoliko sati pre nego što je ona trebalo da stupi na snagu, prenosi BBC.

Okružni sudija Derik Votson doveo je u pitanje Trampove dokaze i obrazloženje da se zabrana uvodi zbog nacionalne bezbednosti. On je istakao da nova izvršna uredba ne ispunjava pravne osnove i izdao privremenu zabranu koja važi na celoj teritoriji SAD.

Havajski državni pravobranilac Daglas Čin saopštava novinarima odluku sudije Derika Votsona

Na tu vest na Tviteru su se odmah pojavile reakcije da je bivši predsednik Barak Obama "slučajno" bio na Havajima dan ranije i insinuacije da je uticao na sudijinu odluku.

A na skupu održanom u Tenesiju, Tramp je izjavio da je presuda bez presedana i da zbog nje SAD izgleda slabo. On je dodao da će ići dokle god bude potrebno, uključujući i na Vrhovni sud na, kome će, kako je naveo pobediti.

Nova izvršna uredba o zabrani ulaska u SAD trebalo je danas da stupiti na snagu. Ona zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana, a izbeglicama na 120 dana.

To je druga Trampova uredba, doneta pošto su brojni sudovi širom SAD blokirali njegovu prvu uredbu. U drugoj uredbi sa liste je skinut Irak i odredba koja je davala privilegije određenim verskim manjinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track