(FOTO, VIDEO) SUKOBI U KIJEVU: Bačena bomba na parlament, policajac ubijen, 100 povređeno
Foto: Reuters

Krvave demonstracije desničara

(FOTO, VIDEO) SUKOBI U KIJEVU: Bačena bomba na parlament, policajac ubijen, 100 povređeno

Planeta -
Demonstranti su protestovali protiv amandmana na ustav kojim se obezbeđuje veća decentralizacija zemlje i veća autonomija proruskih oblasti

KIJEV - Oko 100 pripadnika specijalnih policijskih snaga povređeno je kada je, tokom sukoba ispred parlamenta u glavnom gradu Ukrajine, eksplodirala bomba. Posle nekoliko sati, situacija se smirila.

18:00 - Reporter francuske televizije Arte prenosi da je posetio kamp u kome se treniraju ukrajinska deca da koriste oružje i da se tamo obučavaju za ratište. Sputnjik prenosi da se u Donbasu sve više koristi propaganda kako bi se uneo nemir među stanovnike te oblasti, tako da ni deca nisu pošteđena. Navodno, deca uzrasta od 12 do 18 godina se uče da koriste kalašnjikov.

16:45 - U kijevskoj bolnici preminuo je jedan 25-godišnji pripadnik Nacionalne garde od rane zadobijene iz vatrenog oružja, saopštio je danas poslanik Vrhovne rade (skupštine Ukrajine) Anton Geraščenko. Prema njegovim navodima, pripadnik Garde pogođen je hicem u srce, a pored bojevih granata u sukobima demonstranata i policije kod zgrade skupštine upotrebljavano je i vatreno oružje, prenela je agencija UNN.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demonstranti su se okupili kako bi protestovali protiv amandmana na ustav kojim se obezđuje veća decentralizacija zemlje i veća autonomija proruskim oblastima.

Foto: AP
Foto: AP

Šef kijevske policije Aleksandar Tereščuk izjavio je oko 100 pripadnika MUP-a ranjeno u eksploziji, prenosi 112 Ukraina TV kanal. On je dodao da je osoba koja je bacila borbenu granatu na policajce u pritvoru.

Foto: AP
Foto: AP

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su neki policajci teško ranjeni.

Pre nego što su nemiri ispred paralmenta eskalirali, ukrajinski poslanici blokirali su danas pristup govornici u parlamentu kako bi sprečili glasanje o nacrtu reforme ustava koja predviđa veću autonomiju područjima na proruskom istoku zemlje, ocenivši ponuđeni dokument "protivukrajinskim" i "za Putina", izveštava AFP.

Pristup govornici, gde sedi predsednik parlamenta, blokirali su zastupnici Radikalne stranke koja je deo propredsedničke koalicije, ali koja odbija da podrži reformu ustava.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

I stranka "Samopomoć", deo koalicije koja podržava predsednika Petra Porošenka, takođe se izjasnila protiv spomenute reforme koju traže zapadni saveznici Kijeva, jer u tome vide način smirivanja oružanog sukoba.

http://www.youtube.com/watch?v=03v3nwJMyA0
http://www.youtube.com/watch?v=u6zrTOQPyjQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track