(VIDEO) SUZAVCEM RAZBIJALI DEMONSTRANTE: Protesti u Americi zbog brutalnosti policije
Foto: Reuters

Ulični rat

(VIDEO) SUZAVCEM RAZBIJALI DEMONSTRANTE: Protesti u Americi zbog brutalnosti policije

Planeta -

Jedan policajac, afroameričkog porekla, ubio je u utorak naoružanog muškarca, takođe afroameričkog porekla, u stambenom kompleksu u gradu Šarlotu u saveznoj američkoj državi Severnoj Karolini, što je izazvalo ulične proteste, koji su trajali do kasno u noć, saopštili su lokalni zvaničnici.

Lokalna policija navela je na svom nalogu na Tviteru da je u protestima povređeno oko 12 policajaca, uključujući jednog policajca koji je pogođen kamenom u lice, i istakla da su učesnici protesta uništavali obeležena policijska vozila.

Na televizijskim snimcima vidi se kako policija ispaljuje suzavac kako bi rasterala okupljene demonstrante, prenosi AP.

Portparol policije Kit Tritli naveo je u saopštenju da je policija otišla u kompleks sa nalogom za hapšenje jednog osumnjičenog kada su ugledali jednog muškarca u automobilu, ali to nije bio osumnjičeni za kojim su tragali. Policajci su videli kako izlazi iz automobila sa pištoljem i onda se vraća unutra, objasnio je Tritli.Kada su mu prišli, on je ponovo izašao iz kola sa pištoljem, a policajci su ga smatrali pretnjom i najmanje jedan je pucao u njega, naveo je on.

Muškarac, koji je identifikovan kao Kit Lamont Skot (43), prevezen je u bolnicu i proglašen mrtvim.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policajac Brentli Vinson, koji je pucao u Skota, poslat je na administrativno odsustvo, što je standardna procedura u takvim slučajevima.

Protesti u Šarlotu usledili su samo nekoliko sati pošto su u gradu Talsu u saveznoj državi Olkahomi izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroameričkog porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja