(VIDEO) SVEMIRSKI BROD 2 NIJE EKSPLODIRAO: Letelica se raspala, verovatno zbog kočnica
Foto: Reuters

Istražitelji rekli svoje

(VIDEO) SVEMIRSKI BROD 2 NIJE EKSPLODIRAO: Letelica se raspala, verovatno zbog kočnica

Planeta -
Uzrok je verovatno to što je bio prerano aktiviran uređaj za kočenje, ali to tek treba da seutvrdi, saopštila Savezna služba SAD za bezbednost saobraćaja

LOS ANĐELES - Svemirska letelica firme "Virdžin galaktik" britanskog milijardera Ričarda Bransona, koja se prošle nedelje raspala u letu, nastradala je zato što je prerano bio aktiviran uređaj za kočenje, saopštila je Savezna služba SAD za bezbednost saobraćaja.

"Svemirski brod 2" srušio se u petak tokom probnog leta u kalifornijskoj pustinji. U toj nesreći poginuo je pilot, dok je teško povređen kopilot, koji se spasao katapultiranjem.

Kristofer Hart: Ništa još nije definitivno, ali zna se da je prerano aktiviran uređaj za kočenje (Foto: Reuters)
Kristofer Hart: Ništa još nije definitivno, ali zna se da je prerano aktiviran uređaj za kočenje (Foto: Reuters)

Vršilac dužnosti predsednika Savezne službe SAD za bezbednost saobraćaja, Kristofer Hart, izjavio je da još nije zasigurno utvrđen uzrok udesa, ali da su istražitelji utvrdili da je pre no što je letelica dovoljno smanjila brzinu, aktiviran uređaj za pokretanje repnog rotora, koji stvaranjem otpora vazduha dodatno usporava letelicu pred samo sletanje. Taj uređaj ima dvostepen sistem aktiviranja. Kopilot je "otključao" sistem koji je, međutim, odmah zatim i aktiviran "iako nije data komanda za to".

Trenutak kad se "Svemirski brod 2" raspada (Foto: AP)
Trenutak kad se "Svemirski brod 2" raspada (Foto: AP)

Na snimku udesa se vidi da su krilca rotora izašla iz repa i da se dve sekunde kasnije letelica raspala, rekao je Hart. Time se istraga udaljila od prvobitne pretpostavke da je letelica eksplodirala. Hart je rekao da će više meseci biti potrebno da bi se utvrdilo da li je uzrok udesa greška pilota, kvar, greška u izgradnji letelice i da li je bilo pritiska da se po svaku ubrza ispobavanje letelice.

Ričard Branson: Zahvalan sam što je objašnjeno da su rezervoar i motor bili ispravni i da letelica nije eksplodirala (Foto AP)
Ričard Branson: Zahvalan sam što je objašnjeno da su rezervoar i motor bili ispravni i da letelica nije eksplodirala (Foto AP)

Vlasnik firme "Virdžin galaktik", Ričcard Branson je danas tvrdnje medija o ekploziji letelice u vazduhu ocenio kao uvredljive i bolne i dodao da je "britanska štampa u tome najgora". Britanski list Dejli mejl preneo je danas izjavu jednog stručnjaka koji optužuje proizvođače svemirske letelice da su "igrali ruski rulet".

"To je veoma uvredljivo za 400 inženjera koji su hrabro radili na tom projektu", rekao je britanski milijarder. "Zahvalan sam tom birou (Savezna služba SAD za bezbednost saobraćaja) što je lepo objasnio da su rezervoar i motor bili ispravni što dokazuje da nije bilo eksplozije koju su neki samozvani stručnjaci naveli kao uzrok nesreće", rekao je Branson i dodao da će nastaviti program svemirskog turizma.

"Svemirski brod dva" je jedna u nizu eksperimentalnih letelica za planirane skupe turističke izlete do niske orbite oko Zemlje. Pošto ga avion podigne do najveće visine do koje može, put nastavlja svojim motorima, a na Zemlju se vraća kao jedrilica. Pre nesreće, "Svemirski brod dva" je imao 55 uspešnih letova, a trebalo je da postane prvi komercijalni svemirski brod koji će poneti turiste u svemir.

Virdžin galaktik, u vlasništvu Bransonove kompanije Virdžin i "Abar investmentsa" iz Abu Dabija, već prodaje karte za po 250.000 dolara po sedištu. Plaćanje je odmah po rezervaciji, u punom iznosu. Neki od budućih astronauta-turista su Stiven Hoking, Džastin Biber, Ešton Kučer i Rasel Brend. Virdžin galaktik je ranije saopštio da se prijavilo 700 ljudi i platilo više od 80 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track