(VIDEO) TEROR DŽIHADISTA: Upali u zatvor na Filipinima i pustili robijaše na slobodu
Foto: Shutterstock

Došli po svoje

(VIDEO) TEROR DŽIHADISTA: Upali u zatvor na Filipinima i pustili robijaše na slobodu

Planeta -

Teroristi sa oznakama Islamske države (ID) upali su u zatvor na jugu Filipina i oslobodili 28 zatvorenika u najnovijem u nizu masovnih oslobađanja, saopštili su danas zvaničnici, javlja AFP.

Oko 50 teško naoružanih pripadnika grupe Maute sa crnim zastavama i maramama sa oznakom ID upali su u subotu u lokalni zatvor u južnom gradu Maravi, oslobodivši osam svojih saboraca koji su uhapšeni pre nedelju dana, saopštila je policija. Oslobođeni članovi grupe Maute uhapšeni su 22. avgusta pošto su vojnici na vojnom kontrolnom punktu pronašli improvizovane bombe i pištolje u kamionetu koji su oni vozili, navodi francuska agencija.

Tokom upada je iz zatvora pobeglo još 20 zatvorenika, koji su uhapšeni zbog drugih prestupa, rekao je načelnik policije u toj provincili Agustin Telo.

Vlasti su saopštile da istražuju zašto zatvorsko obezbeđenje nije pružilo otpor tokom upada i zašto nije bilo pojačano pošto su visokorizične osumnjičene osobe tamo stavljene iza rešetaka.

Ovo je samo jedan u nizu upada u zatvore koji su na Filipinima inače slabo obezbeđeni, a u takve incidente su često umešani muslimanski ekstremisti, podseća AFP.

Grupa Maute je jedan od nekoliko muslimanskih gangova u južnom regionu Mindanao, gde vekovima živi muslimanska manjina na pretežno katoličkim Filipinima. Ta grupa izvodi otmice i bombaške napade, a veruje se i da je predvodila napad na vojnu ispostavu u gradu Butigu u Mindanau u februaru mesecu. Evo snimka jedne zasede koju su postavili filipinskim vojnicima:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track