(VIDEO) TRAMP I ERDOGAN: Šef Bele kuće podržao Tursku, a ovaj dogovor dvojice lidera promeniće sve!
Foto: AP

Telefonski razgovor

(VIDEO) TRAMP I ERDOGAN: Šef Bele kuće podržao Tursku, a ovaj dogovor dvojice lidera promeniće sve!

Planeta -

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o "zajedničkoj posvećenosti borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima", saopštila je Bela kuća.

Tramp je u telefonskom razgovoru protekle noći ponovo istakao podršku SAD Turskoj kao "strateškom partneru i NATO savezniku".

Američki predsednik je takođe pozdravio ulogu Ankare u borbi protiv Islamske države, dodaje se u saopštenju.

Odnosi Vašingtona i Ankare su bili zategnuti u proteklim mesecima zbog odbijanja SAD da izruči muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, za koga Turska tvrdi da je organizovao neuspeli puč u julu prošle godine.

Turska je takođe nezadovoljna zbog američke podrške sirijskim Kurdima koji se bore protiv Islamske države, a koje Ankara smatra teroristima i saveznicima zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Turska je, kao članica NATO-a koja se graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom, moćni igrač u regionu, ali su Erdoganovi odnosi sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, kao i sa Zapadnom Evropom, povremeno bili zategnuti..

Ankara je ozlojeđena onim što smatra odbijanjem Vašingtona da izruči turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD, a koga Turska optužuje za organizovanje neuspelog puča u toj zemlji u julu 2016.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track