(VIDEO) TRIPUT BILI UPOZORENI I NISU URADILI NIŠTA: MI5 pod istragom zbog napada u Mančesteru
Foto: AP

Gvozdena metla

(VIDEO) TRIPUT BILI UPOZORENI I NISU URADILI NIŠTA: MI5 pod istragom zbog napada u Mančesteru

Planeta -

LONDON - Britanija je saopštila da njena obaveštajna služba MI5 vrši internu istragu o svojim procedurama i o tome kako je zanemarena opasnost koju je predstavljao bombaš Salman Abedi, koji je ubio 22 osobe, a raniio više od sto ljudi.

BBC javlja da je MI5 bio upozoren najmanje tri puta o njegovim "ekstremističkim pogledima", a Independent piše da je i FBI u januaru upozorio Britance da je taj momak opasan.

Pokrenuta je istraga o tome kako su pripadnici te službe postupili posle upozorenja da je Abedi potencijalno opasan, a priprema i poseban izveštaj za ministre i one koji nadziru rad MI5. Jedan izvor je prošle nedelje rekao za Rojters da je Abedi bio jedan "iz veće grupe bivših osoba od interesa", a rizik koji on predstavlja bio je deo istrage MI5 i partnera.

Ministarka unutrašnjih poslova Britanije Amber Rad je, u nekoliko intervjua, odbila da komentariše šta je tačno bilo poznato o Abediju. Ono što je neobično, kako piše Rojters, je to da je ona potvrdila da MI5 vrši unutrašnju istragu.

"Mislim da je pravilo da MI5 bliže istraži svoje procese, kako bi osigurali da rade najbolji mogući posao u trenutnim ograničenjima kako bi narod bio bezbedan", rekla je Radova za BBC.

Amber Rad je potvrdila da MI5 vrši unutrašnju kontrolu (Foto: Reuters)
Amber Rad je potvrdila da MI5 vrši unutrašnju kontrolu (Foto: Reuters)

Policija je uhapsila 16 osoba u vezi s napadima u Mančesteru. Dve osobe - jedna žena i 16-godišnji dečak - u međuvremenu pušteni bez podizanja optužnice. Rano jutros u Zapadnom Saseksu uhapšen je 23-godišnji muškarac osumnjičen za terorističke prestupe, a mančesterska policija je saopštila da su hapšenja izvršena na još dvema adresama u oblasti Mančestera i u Česteru protekle noći.

Trenutno je 14 muškaraca podvrgnuto ispitivanju u vezi sa istragom o napadu .Policija je sapštila da istraga napreduje i da je u njoj angažovano oko 1.000 ljudi.

MI5: ABEDI NIJE BIO POD AKTIVNOM ISTRAGOM

Neimenovani izvor Rojtersa iz MI5 tvrdi da je bombaš samoubica Salman Abedi bio među 20.000 ljudi "poznatih" toj službi, ali nije bio među 3.000 osobe pod aktivnom istragom.

"Ovo je unutrašnja istraga, koja teži da odgovori na pitanje da li postoje lekcije u tome kako se Bezbednosna služba ponela prema obaveštajnim podacima o Abediju", rekao je izvor za Rojters pod uslovom da ostane anoniman.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

5 najvećih terorističkih napada koji su pogodili Britaniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track