(VIDEO) TURCI RATUJU NA SEVERU SIRIJE: Još jedna turska tenkovska jedinica prešla granicu
Foto: Rojters

Ankara u ratu

(VIDEO) TURCI RATUJU NA SEVERU SIRIJE: Još jedna turska tenkovska jedinica prešla granicu

Planeta -

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu, javljaju lokalni mediji.

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u sredu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu "Štit Eufrata", a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenela je agencija AFP.

Viši turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato još tenkova.

Slanje turskih tenkova na sever Sirije deo je operacije "Štit Eufrata", koja je ostvarila prvi uspeh sinoć kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspeli da osvoje Džarablus, jedno od poslednjih uporišta džihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska juče rano ujutro počela operaciju protiv ID, ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

"Od 4.00 sata naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (ID) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je da Turska neće dozvoliti ekstremističkim grupama da prete zemlji, ali da smatra da pretnja ne dolazi samo od ID, već i od drugih terorističkih organizacija. Prema Alinim rečima, Turska je počela operaciju kako bi oslobodila Džarablus i osigurala svoju bezbednost. On je naveo da Turska ne može "samo da sedi i posmatra", te da je "zakonsko pravo Turske i u njenoj je nadležnosti" da preduzme akciju. Kako je istakao, operacija će trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track