(VIDEO) U NJENO ZDRAVLJE: Tajlanđani proslavili kraljičin rođendan vožnjom bicikla
Foto: AP

Kraljevski rođendan

(VIDEO) U NJENO ZDRAVLJE: Tajlanđani proslavili kraljičin rođendan vožnjom bicikla

Planeta -
Princ prestolonaslednik Vajiralongkorn predvodio je biciklističku kolonu, nazvanu "Vozi za mamu" (Bike for Mom), a za njim su vozili premijer i ministri

BANGKOK - Tajlandski prestolonaslednik Vajiralongkorn predvodio je danas na hiljade biciklista u 43 kilometara dugoj vožnji biciklom ulicama Bagkoka u znak počasti njegovoj majci, kraljici Sirikit, koja je nedavno proslavila 83. rođendan.

Manifestacija, čije su kretanje kroz grad u direktnom prenosu pratile sve domaće televizije, organizovana je i kao vid promocije kraljevske porodice.

Svi putevi duž trase kojom je prošla biciklištička kolona, nazvana "Bike for Mom" (Vozi za mamu), bili su zatvoreni, što je makar na jedan dan tajlandsku prestonicu, obično zagušenu saobraćajem, pretvorilo u raj za dvotočkaše. Među onima koji su okretali pedale bili su i tajlandski premijer sa svojim ministrima kao i brojne poznate ličnosti. Kako prenosi AP, slične parade organizovane su u svim delovima zemlje.

"Ovo je istorijski događaj za Tajland", kazao je premijer Prajut Čan-oča, dodajući da je to najveća organizovana vožnja biciklom u istoriji zemlje za koju se Tajlanđani nadaju da će oboriti svetski rekord. Organizatori su saopštili da se 40.000 ljudi registrovalo za vožnju u Bangkoku, a da je više od 250.000 njih učestvovalo u manifestacijama širom Tajlanda.

Foto: AP
Foto: AP

"Ovaj događaj treba da pokaže svetu koliko su Tajlanđani posvećeni svojoj kraljici", napomenuo je Prajut.

Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej (87) i njegova supruga Sirikit, već duže vreme se zbog bolesti ne pojavljuju u javnosti. Njihov jedini sin i prestolonaslednik, princ Vajiralongkorn (65), ne uživa isto poštovanje među Tajlanđanima kao i njegov otac koji je predmet obožavanja u zemlji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Javne rasprave o budućnosti monarhije su, međutim, onemogućene zbog striktnih zakona po kojima svako kritikovanje kraljevske porodice povlači kaznu do 15 godina zatvora. Današnja vožnja prestonicom predstavlja očigledan napor da se poboljša imidž prestolonaslednika koji se, osim na zvaničnim ceremonijama, uglavno drži podaleko od javnosti, ocenjuje AP.

http://www.youtube.com/watch?v=UPGoNet7SgQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track