(VIDEO) UBODE LI VAS, POŽELEĆETE DA STE MRTVI: Izuzetno opasna i otrovna riba hara Mediteranom
Foto: AP

Upozorenje

(VIDEO) UBODE LI VAS, POŽELEĆETE DA STE MRTVI: Izuzetno opasna i otrovna riba hara Mediteranom

Planeta -

Riba morski paun iz roda Pterois, prelepa, ali otrovna i proždrljiva, razmnožila se na Mediteranu, a kako rastu temperature mora, tako raste i strah da bi moglo da ih bude još više

U izveštaju objavljenom u časopisu Marin Biodivrsiti Rekords, naučnici tvrde da dokazi koje su im podneli ronioci i ribari otkrivaju kako je riba kolonizovala deo obale oko Kipra, samo godinu dana pošto je navodno preplivala Suecki kanal.

Ova riba inače potiče iz Indijskog i Tihog okeana, ali rasprostranila se i na zapadnom Atlantiku i otkrivena je pored obala Floride i Južne Karoline, a mogla bi da pređe i u istočni Atlantik.

Ubod morskog pauna je neverovatno bolan i može da uzrokuje paralizu, srčani udar, a u nekim slučajevima i smrt. Naučnik, Demetris Kletou iz istraživačke laboratorije u Limasolu na Kipru je rekao da su do skora imali samo nekoliko zabeleženih susreta s ovom ribom, ali da se od skora toliko razmnožila i u roku od godinu dana kolonizirala gotovo celu regiju.

Morski paunovi rastu do 40 centimetara, imaju otrovne bodlje koje odbijaju predatore i hrane se različitim vrstama riba. Proizvode oko dva miliona jajašca godišnje. Upravo ih to kao i činjenica da vrlo brzo dosegnu zrelost čini vrlo korisnima u kolonizovanju novih grebena na račun domaćih vrsta.

Profesor Džejson Hol Spenser sa univerziteta Plimaut, rekao je da žele da podstaknu lokalne zajednice na projekte uklanjanja ribe, kao što su to učinili na Karibima gde je uspješno obnovljena populacija domaćih riba.

"S obzirom da je Suecki kanal nedavno proširen i produbljen, trebalo bi da se preduzmu mere kako bi se sprečila dalja invazija", dodao je on.

Prema podacima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), morski paunovi su jedni od najvećih predatora na mnogim koralnim staništima u Atlantiku.

"Morski paunovi konzumiraju preko 50 vrsta riba, uključujući i neke ekonomski i ekološki važne vrste. Aktivni su lovci koji u grupama i iz zasede napadaju ple", stoji u njihovom obaveštenju.

Jedan instruktor ronjenja za Nešnal Džiografik jednostavno sažeo kakav je osećaj kad vas ubode ova riba.

"Neće vas ubiti, ali ćete sigurno poželeti da ste mrtvi", rekao je on.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track