(VIDEO) UOČI PROSLAVE DANA POBEDE: Ratne igre NATO na ruskom pragu
Foto: Reuters

Pokazivanje mišića

(VIDEO) UOČI PROSLAVE DANA POBEDE: Ratne igre NATO na ruskom pragu

Planeta -
Ovo je najveća protivpodmornička vežba NATO, u kojoj učestvuju i britanske i švedske snage

LONDON - U trenutku kada tenzije između Rusije i NATO rastu, Severnoatlantska alijansa započela je velike mornaričke vežbe u norveškim vodama Severnog mora, na pragu Rusije, piše britanski Telegraf.

Najveća protivpodmornička vežba NATO, uključujući i britanske i švedske snage, održava se samo nekoliko nedelja posle izveštaja da su ruske podmornice uplovile u strane vode. Ti izveštaji nisu dokazani.

U isto vreme, britanske trupe učestvuju u najvećoj vojnoj vežbi u Estoniji otkada su baltičke zemlje postale nezavisne pre više od 20 godina.

Ratne igre su odgovor na tenziju oko krize u Ukrajini i strahove da su baltičke zemlje sledeće na nišanu Rusije, navodi Telegraf, koji tu tezu potkrepljuje izjavom zapovednika NATO manevara da su nedavni incidenti koje je izazvala ruska vojska "razlog za brigu i da daju svrhu pomorskim vežbama Alijanse"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zadatak podmornica jeste da simuliraju napad na brodove u jednom od najneprijateljskijih pomorskih oblasti.

Prošlog meseca Letonija je detektovala rusku podmornicu blizu svojih teritorijalnih voda, dok je prošle nedelje Finska ispalila podvodne bombe na neidentifikovanu podmornicu blizu svoje teritorije.

Rusija je obe te tvrdnje demantovala.

http://www.youtube.com/watch?v=BBjREILWuQI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track