(VIDEO) UŽIVO PREKRŠILI PRIMIRJE: Zloglasni bataljon Ajdar napao civile koji se evakuišu
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO PREKRŠILI PRIMIRJE: Zloglasni bataljon Ajdar napao civile koji se evakuišu

Planeta -
Najmanje jedna osoba ranjena je kad je otvorena vatra na civile koji su se evakuisali iz sela Čornukin

LUGANSK - Ukrajinske snage otvorile су vatru na civile i novinare koji se evakuišu iz sela Čornukin, na istoku Ukrajine, pri čemu je najmanje jedna osoba ranjena, saopštio je danas Infromativni centar u Lugansku.

"Pod vatrom su se našli i ruski novinari Dmitrij Mališev i Artjom Kol", prenosi Sputnjik.

Prema svedočenju Artjoma Kola za TV kanal Rosija-24, napad je delo dobrovoljaca iz bataljona Ajdar, koji su "pucali na sve što mrda".

Pod vatrom su se našli i novinari TV kanala Rosija i Raša tudej u Debaljcevu, u regionu Donjecka, koji su izveštavali o evakuaciji civila iz zone sukoba. Jutros od 9 časova po lokalnom vremenu u Debaljcevu se sprovodi kratki humanitarni prekid vatre kako bi se otvorio koridor za evakuaciju preostalih oko 7.000 civila.

Ukrajinski plaćenički bataljon Ajdar već je optuživan za teške zločine protiv stanovnišva Luganske oblasti. U utorak su napali Ministarstvo odbrane u Kijevu i pokušali da ga zapale.

16.27 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland doputovali su danas u Moskvu, gde će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o rešavanju sukoba na istoku Ukrajine, koji traju već 10 meseci.Uoči odlaska u Moskvu, Merkel je rekla da incijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu "evropskog mira".

14.03 - I vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike i ukrajinske vlasti poslali su ukupno 25 autobusa, javlja AFP. Kako je ranije potvrdio ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vjačeslav Abroskin, danas je na snagu stupilo humanitarno primirje oko Debaljceva da bi civili mogli da napuste grad.

Civili će ih Debaljceva biti prevezeni u Gorlovku ili Artemovsk, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

Angela Merkel: Reč je o našim interesima, o evropskom miru (Foto: AP)
Angela Merkel: Reč je o našim interesima, o evropskom miru (Foto: AP)

13.10 - Incijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu "evropskog mira", istakla je danas uoči odlaska u Moskvu nemačka kancelarka Angela Markel. Merkelova će kasnije u toku dana pokušati da zajedno sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom izdejstvuje podršku Rusije za njihov mirovni plan, a kako je istakla kancelarka, ona i Oland nisu samo "neutralni posrednici", prenela je agencija AFP. "Reč je o našim interesima, nemačko-francuskim, ali posebno evropskim interesima...reč je o evropskom miru", rekla je Merkelova i dodala da se ne zna da li će se postići danas dogovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ili će "možda biti potrebno još razgovara".

Džon Mekejn je jedan od glavnih zagovornika naoružavanja Ukrajine (Foto: AP)
Džon Mekejn je jedan od glavnih zagovornika naoružavanja Ukrajine (Foto: AP)

12.05 - Predsedavajući američkog senatskog odbora za oružane snage Džon Mekejn izjavio je za rusku agenciju Sputnjik da su SAD krive što Ukrajina koristi kasetne bombe jer je nisu snabedele drugim vrstama naoružanja.

“Mislim, da smo ih snabdeli naoružanjem koje im je bilo potrebno, oni ne bi morali da koriste kasetne bombe. To je delimično naša greška“, rekao je Mekejn.

11.00 - Vozači u Belgorodu u Rusiji počeli su da lepe nalepnicu "Priznajem Novorusiju" na šoferšajbne. Nalepnica košta 30 rublji, a inicijatori se nadaju daće se proširiti i na druge ruske i svetske gradove.

09.05 - Konvoj autobusa za evakuaciju civila iz ukrajinskog grada Debeljceva krenuo je iz Donjecka na svoje odredište, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin. "Konvoj je napustio grad, na putu je. Zasad nemamo informacije o situaciji u području evakuacije", rekao je Basurin Itar-Tasui dodao da se u Donjecku čuje paljba. Evakuacija civila počeće u 11 sati po lokalnom vremenu, a oni će iz Debaljceva biti prevezeni u Gorlovku ili Artemovsk, rekao je Basurin.

Angela Merkel i Fransoa Oland juče su u Kijevu razgovarali s Petrom Porošenkom (Foto: Reuters)
Angela Merkel i Fransoa Oland juče su u Kijevu razgovarali s Petrom Porošenkom (Foto: Reuters)

09.00 - Mirovni plan francuskog predsednika Franose Olanda i nemačke kanlcelarke Angele Merkel za Ukrajinu je prilika da se se izbegne novi hladni rat, izjavila je Elen Karer d'Ankos, stručanjak za rusku istorije. Istoričarka je u intervjuu za francuski Figaro rekla da bi sadašnji stav Zapada prema Rusiji mogao Moskvu još više da približi Aziji. "Oland i Merkel su jedini krenuli dobrim putem, a to je rešavanje ukrajinske krize na temelju političkih inicijativa", rekla je Karer d"Ankos, koja je stalni sekretar Francuske akademije, uoči današnjeg dolaska Markelove i Olanda u Moskvu na razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track