(VIDEO) VAŠINGTON PITA IZRAEL: Zašto ste dron poklonili Medvedevu
Foto: Printscreen YouTube

Traže objašnjenje

(VIDEO) VAŠINGTON PITA IZRAEL: Zašto ste dron poklonili Medvedevu

Planeta -

Vašington je zatražio objašnjenje od Izraela zašto je izraelski ministar poljoprivrede poklonio ruskom premijeru bespilotnu letelicu koja možda sadrži osetljivu američku tehnologiju i informacije, javljaju danas izraelski mediji.

Neimenovani visoki zvaničnik u Jerusalimu ocenio je da je takozvana "dron afera" nanela Izraelu veliku diplomatsku sramotu.

NALJUTILI RUSE I AMERIKANCE ISTOVREMENO: Izraelci poklonili Medvedevu dron, pa napravili problem

Diplomate u ambasadi SAD u Tel Avivu su od izraelskih ministarstava odbrane i spoljnih poslova i nacionalne bezbednosne agencije u kabinetu premijera tražile detalje o poklonu. Sudeći po američkoj istrazi, dron, namenjen za upotrebu u poljoprivredi, ima kameru proizvedenu u SAD. Takvu tehnologiju Izrael obično koristi na osnovu licence i ona se ne može dati trećoj strani bez dozvole, navode izraelski mediji.

Pored toga, Rusiji je zbog sankcija zabranjeno davati tehnologiju koja ima dvostruku upotrebu, u civilne i vojne svrhe.

Izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel je ponudio ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu letelicu za koju se zainteresovao. List Harec je, medjutim, ubrzo nagovestio da je takvim gestom ministar Ariel možda izazvao negodovanje SAD, ali i ljutnju Rusije, jer je dron poklonjen bez dodatne opreme, uključujući daljinski upravljač.

Osim toga, letelica je i 60 puta je skuplja od poklona koje mogu da daju izraelski zvaničnici. Dron košta 51.900 dolara i bio je jedini te vrste u Izraelu.

Izraelsko ministarstvo je saopštilo da je kamera uklonjena sa drona pre nego što je dat Rusima, a nastavljena je istraga kako bi se osiguralo da nije bilo drugih američkih komponenata u njemu. Dron je pripadao institutu Volkani, a ne Ministarstvu poljoprivrede, a ministar tvrdi da su poklon odobrili "relevantni profesionalni zvaničnici" i da će ministarstvo institutu kupiti novi dron.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track