(VIDEO) VENECUELA PRIZNALA: Troje umrlo od viruza zika, treba nam pomoć!
Foto: AP, 12.02.2016.

Žrtve

(VIDEO) VENECUELA PRIZNALA: Troje umrlo od viruza zika, treba nam pomoć!

Planeta -
Predsednik zemlje Nikolas Maduro je objavio sinoć da su u njegovoj zemlji pale prve žrtve opasnog virusa.

Maduro je u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao da je u Venecueli potvrđeno 319 slučajeva virusa zika i dodao: "Nažalost, troje ljudi je preminulo od tog virusa", prenela je agencija AFP.

Predsednik Venecuele je naveo da se 68 pacijenata sa komplikacijama od virusa zika nalazi na intenzivnoj nezi i istakao da su Venecueli potrebni lekovi kako bi lečila te pacijente. On je dodao da je između 5. novembra i 8. februara u Venecueli prijavljen 5.221 slučaj zike i zahvalio se vladama i ambasadama Indije, Kube, Kine, Irana i Brazila na podrši u obezbeđenju lekova i "na mnogo čemu drugome".

Istovremeno je u Australiji virus zika dijagnostifikovan kod jedne trudnice, što je drugi slučaj u toj zemlji da je zikom zaražena žena u drugom stanju. Australijske vlasti ističu da je žena zaražena u inostranstvu i da nema opasnosti po javno zdravlje u toj zemlji.

Foto: AP
Foto: AP

Država koja je najviše pogođena ovom bolešću je Brazil, gde je od početka 2015. godine registrovano 1,5 miliona slučajeva virusa zika. Brazilska vlada je najavila da će sutra oko 220.000 vojnika deliti letke od vrata do vrata, u svrhu obaveštavanja građana da će se održati masivna kampanja špricanja insekticida u čitavoj zemlji. Oko 50.000 brazilskih vojnika će od ponedeljka do četvrtka, zajedno sa opštinskim zdravstvenim radnicima, prskati kuće insekticidima i larvicidima kako bi se unišila legla tigrastih komaraca, koji ne šire samo virus zika, već i druge bolesti poput denga i žute groznice.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track