(VIDEO) VLASTI KLIVLENDA: Dečak (12) je sam kriv što su ga policajci ubili zbog pištolja igračke!

Amerika u šoku

(VIDEO) VLASTI KLIVLENDA: Dečak (12) je sam kriv što su ga policajci ubili zbog pištolja igračke!

Planeta -
Dvojica belaca policajaca ubili su tamnoputog Tamira kraj igrališta, a tek onda su utvrdili da je dete držalo pištolj igračku!

KLIVLEND - Dečak Tamir Rajs (12) kog su u novembru kraj igrališta ubili policajci jer je imao pištolj igračku, sam je kriv za svoje ubistvo i grad Klivlend ne snosi odgovornost za to, navodi se u tumačenju uprave tog grada kao odgovor na federalnu tužbu podignutu u ime porodice, javlja CNN.

U sudskim dokumentima na 41 strani, grad navodi da su Rajsove povrede i posle toga zahtev za odšetu, rezultat dečakovih akcija i nebrige da svojim delovanjem izbegne povređivanje. Takvo tumačenje dao je američki grad kao odgovor na federalnu tužbu podignutu u ime porodice, preneo je AP.

Porodica se žalila da je policija primenila prekomernu silu, na nebrigu i neuspeh policije da dečaku pruži prvu pomoć. Rajs je preminuo 23. novembra od povreda na grudima koje je zadobio u pucnjavi dan ranije, kada je klivlendska policija odgovorila na poziv nepoznate osobe koja ih je obavestila da neko maše "verovatno lažnim” pištoljem na igralištu ispred rekreativnog gradskog centra Kadel, podsetio je AP.

Tamir je imao samo 12 godina (Foto: Printscreen YouTube)
Tamir je imao samo 12 godina (Foto: Printscreen YouTube)

Policajci su u dečaka pucali kada je odbio da podigne ruke i posegnuo za pojasom u kome je imao nešto što je ličilo na revolver. Ubio ga je policajac Timoti Lomen. Kasnije se ispostavilo da se radi o igrački replici, to jest o vazdušnom pištolju koji ispaljuje plastične kuglice.

Dva policajca koja su umešana u ovaj incident su suspendovana, što je standardna procedura, a lokalni mediji navode da je jedan od njih početnik na prvoj godini službe, dok drugi iza sebe ima 10-godišnje iskustvo.

Evo i snimka nadzorne kamere koja je zabeležila kako su policajci ubili ovo dete.

http://www.youtube.com/watch?v=xIvQVU_pmBg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja