(VIDEO) ZALDOSTANOV: Noćni vukovi nastavljaju do Berlina uprkos jeftinom cirkusu na granici Poljske
Foto: Reuters

Ne odustaju

(VIDEO) ZALDOSTANOV: Noćni vukovi nastavljaju do Berlina uprkos jeftinom cirkusu na granici Poljske

Planeta -
Rusofobija se neće dobro završiti. Postaje apsurdna. Uoči Dana pobede, mi smo primorani da se krijemo, potajno obilazimo grobove naših predaka

BREST - Ruski bajkeri koji učestvuju u počasnoj vožnju povodom obeležavanja 70- godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom nastaviće svoj put do Berlina, uprkos odbijanju Poljske da im dozvoli ulazak u zemlju, najavio je Aleksandar Zaldostanov Hirurg, vođa Noćnih vukova.

Noćni vukovi su vraćeni s poljskog graničnog prelaza (Foto: Reuters)
Noćni vukovi su vraćeni s poljskog graničnog prelaza (Foto: Reuters)

Poljski graničari juče su zabranili ulazak u zemlju desetorici ruskih bajkera, koji su navodno bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, navodeći da se njihova imena nalaze na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Šengen zonu.

"Mi smo loši, nas ne treba pustiti u Evropsku uniju", rekao je lider Noćnih vukova Aleksandar Zaldostanov na konferenciji za novinare u beloruskom gradu Brestu. "Rusofobija se neće dobro završiti. Postaje apsurdna. Uoči Dana pobede, mi smo primorani da se krijemo, potajno obilazimo grobove naših predaka", napomenuo je on.

Jučerašnji incident na belorusko-poljskoj granici, Zaldostanov je opisao kao jeftinu cirkusku predstavu neke provincijske trupe. On je rekao da će bajkeri preneti poruku veterana Evropi za dva dana, ali je odbio da iznese detalje o tome.

Nastavićemo put, ali rusofobija je opasna stvar, kaže Aleksandar Zaldostanov (Foto: Reuters)
Nastavićemo put, ali rusofobija je opasna stvar, kaže Aleksandar Zaldostanov (Foto: Reuters)

"Ima na stotine ljudi koji žele da idu našom trasom i kažu - momci, završićemo je mi za vas. Ali mi želimo da to učine Noćni vukovi", kaže on.

Bajkeri će, kako je istakao, nastaviti put Berlina.

Ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev ranije danas je upozorio da će ova odluka Poljske negativno uticati na bilateralne odnose istakavši da za nju nije bilo razloga.

"Sedamdeseta godišnjica Dana pobede i sve što je u vezi sa tim je za nas veoma osteljiva tema", rekao je on za prvi kanal ruske televizije.

Nemačka je juča poništila vize nekolicini motociklista, a njihova ruta prvobitno je zamišljena preko Minska, Bresta, Vroclava, Brna, Bratislave, Beča, Minhena i Praga.

Posle glasina da je nekolicina bajkera rešila da promeni rutu i da do Nemačke stignu preko Finske, Švedske, Danske, finski graničari su na oprezu, prenosi agencija Sputnjik. Jedan od zvaničnika finske pogranične službe nije odbacio mogućnost da bi bajkeri mogli da dođu do finske granice, ali je dodao da će oni biti predmet uobičajene kontrole na graničnim prelazima.

http://www.youtube.com/watch?v=HjxLDSSNCDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track