(VIDEO) ZGRANUO CEO SVET: Krivična prijava protiv američkog generala koji poziva na ubijanje Rusa
Foto: Printscreen Yt

Izjava bez presedana

(VIDEO) ZGRANUO CEO SVET: Krivična prijava protiv američkog generala koji poziva na ubijanje Rusa

Planeta -
Robert H. Skejls je u emisiji uživo izjavio da SAD treba da počnu da ubijaju Ruse da bi stekle uticaj na istoku Ukrajine, a voditelj ga nije ni opomenuo

MOSKVA - Ruski istražni komitet podneo je krivičnu prijavu protiv bivšeg američkog generala Roberta H. Skejlsa, koji je u intervjuu za Foks njuz pozivao na ubijanje Rusa, saopštio je danas portparol komiteta Vladimir Markin.

TV Foks njuz je u utorak Skejlsa uživo uključio u program kao analitičara, a on je hladno izjavio da je jedini način na koji SAD mogu da dobiju uticaj u istočnoj Ukrajine, kao i da preokrenu tok događaja - da počnu da ubijaju Ruse. Voditelj uopšte nije reagovao na taj otvoreni poziv na ubijanje.

"Ove izjave krše norme ne samo ruskog zakonodavstva nego i odredbe člana 20 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima iz 1966, koji zabranjuje bilo kakvu ratnu propagandu i pozivanje na diskriminaciju, mržnju i nasilje", kazao je Markin.

Prema ruskom krivičnom zakonu, javno pozivanje na agresiju i rat, uz upotrebu medija se kažnjavaju novčanom kaznom od oko 8.000 dolara (500.000 rubalja) ili zatvorskom kaznom do pet godina, prenosi Itar-Tass.

http://www.youtube.com/watch?v=3EJLi23fTPg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track