(VIDEO, FOTO) STIGLA GA RUKA PRAVDE: Čuvar Aušvica konačno pred sudom
Foto: AP 11 Feb 2016

Nikada nije kasno

(VIDEO, FOTO) STIGLA GA RUKA PRAVDE: Čuvar Aušvica konačno pred sudom

Planeta -
U Nemačkoj je danas počelo suđenje bivšem čuvaru logora Aušvic Rejnholdu Haningu zbog saučesništva u ubistvu najmanje 170.000 ljudi.

Haning (94) je imao 20 godina kada je 1942. godine prišao nacističkim "Vafen SS" snagama i postao čuvar logora u okupiranoj Poljskoj, gde su nacisti ubili više od 1,1 milion Jevreja, naveo je Rojters.

Tužilaštvo navodi da je Haning u logoru dočekivao jevrejske zatvorenike i da je moguće da ih je ispraćao do gasnih komora. Haning je priznao da je bio čuvar, ali tvrdi da nema veze sa masovnim ubistvima, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Njemu se sudi u gradu Detmoldu i ovo će najverovatnije biti jedan od poslednjih sudskih procesa za nacističke ratne zločine. Oko suda su bile raspoređene jake policijske snage, a Haning je ušao u zgradu pognute glave.

Foto AP
Foto AP

Kako se navodi, trajanje ročišta je ograničeno na samo dva sata zbog godina optuženog. Haning je jedan od četvoro bivših nacističkih čuvara - tri muškarca i žena - koji će se narednih meseci naći pred sudom. On je bio čuvar u Aušvicu do 1944. godine.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track