(VIDEO) SKANDALI TRESU UN: Monstrumi mirovnjaci terali devojčice na seks sa psima!
Foto: AP

Užas u Centralnoafričkoj Republici

(VIDEO) SKANDALI TRESU UN: Monstrumi mirovnjaci terali devojčice na seks sa psima!

Planeta -
Ban Ki-mun: Šokiran sam sam do srži, to je izopačeno! Ambasador Francuske u UN: Bolesno i odvratno!

Američka grupa "AIDS Free World" prosledila je UN izveštaj u kojem se navodi da su četiri devojčice odvedene u francuski vojni logor, gde su bile vezane i primorane na seks sa psom.

Portparol UN Stefan Dižarik, izjavio je da je tim istražitelja u oblasti Kemo intervjuisao 108 uglavnom maloletnih žrtava seksualnog zlostavljanja koja su se dešavala od 2013. do danas. U izveštaju UN objavljenom ranije ovog meseca navedeno je da je od ukupno 69 optužbi za seksualne zločine mirovnjaka, 22 iz Centralnoafričke Republike.

Dižarik je rekao da UN ne mogu da potvrde navode izveštaja AIDS Free World o zlostavljanju devojčica, u koje je bio umešan komandant francuskih snaga 2014.

U izveštaju se navodi i da su sirotim devojčicama davali po 5.000 centralnoafričkih franaka (oko devet dolara). Jedna devojčica, kasnije je umrla od nepoznate bolesti.

Ambasador Francuske pri UN Fransoa Delatre izjavio je da su ti navodi "bolesni i odvratni" i obećao disciplinski postupak protiv odgovornih ako ti navodi budu potvrđeni.

Genearlni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je "šokiran do srži najnovijim tvrdnjama" i da UN "skreću pažnju na te prezrive, izopačene i veoma uznemirujuće navode", i dodao da delovanje UN mora biti usaglašeno s delovanjem zemalja članica, "koje jedine imaju moć da disciplinuju svoje snage s posledicama".

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein nazvao je te navode "groznim" i dodao da su sve tri zemlje čiji su mirovnjaci optuženi za zlostavljanje, Burundi, Gabon i Francuska, obaveštene.

Mirovnjaci UN u Centralnoafričkoj Republici i Kongu mesecima su u žiži javnosti zbog navodnog seksualnog zlostavljanja dece.

UN imaju više od 100.000 mirovnjaka raspoređenih u 16 misija širom sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track