VIDOVITO SELO U FRANCUSKOJ: Decenijama pogađaju ko će biti predsednik, evo kome prognoziraju pobedu
Foto: Rojters

Nepogrešivi 40 godina

VIDOVITO SELO U FRANCUSKOJ: Decenijama pogađaju ko će biti predsednik, evo kome prognoziraju pobedu

Planeta -

Selo Donzi, koje se nalazi na dva sata vožnje južno od Pariza, poznato je po tome što na skoro svim predsedničkim izborima već četiri decenije glasa u skladu s nacionalnim rezultatom, predviđa pobedu kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen u prvom krugu.

Frederik Kudre (49), koji u živopisnom francuskom selu provodi dane gajeći guske i patke, sumira najnovije prognoze meštana, prema kojima bi u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, 23. aprila, Le Pen dobila 34 odsto glasova, dok bi konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon osvojio 19,5 odsto, a nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron - 19 odsto glasova.

Istovremeno, ankete koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnjenja nagoveštavaju da će Makron u prvom krugu nadmašiti Fijona i ući u drugi, odlučujući krug zakazan za 7. maj kada će, prema rezultatima istraživanja, trijumfovati nad Marin Le Pen.

Kudre, koji je inače Makronov simpatizer, smatra da će Fijon preteći Le Penovu i u drugom krugu, ali za najviše par procenata.

"Tesna je trka. Imam suseda koji će glasati za Le Penovu, kao i više od polovine njegovih radnika. Plus njihove supruge", objašnjava on.

Većina stanovnika Donzija ne sumnja da će u prvom krugu Le Pen pobediti u tom selu.

Na regionalnim izborima 2015, njena stranka Nacionalni front u oba kruga je u Donziju izbila u vrh, a u odlučujućem krugu je pobedila sa 37,2 odsto glasova.

Istovremeno, većina meštana nije spremna da prizna da podržava Marin Le Pen i njene planove da Francusku izvuče iz evrozone. Ima, međutim, i takvih koji kažu da će za Le Pen glasiti "iz patriotskih razloga" jer su, kako objašnjavaju, umorni od "gazdovanja" Evropske unije i smatraju da Francuska treba da povrati svoj suverenitet i kontrolu nad svojim granicama, ali i da zaštiti svoju robu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track