VIKILIKS RAZOTKRIVA, TOKIO ĆUTI: SAD špijunirale Japan još od 2006. godine
Foto: AP

Nov skandal

VIKILIKS RAZOTKRIVA, TOKIO ĆUTI: SAD špijunirale Japan još od 2006. godine

Planeta -
Na spisku je najmanje 35 "meta" - od ministara i vladinih funkcionera, preko banki do kompanija, među kojima je i Micubiši

TOKIO - SAD su špijunirale japanske političare, funkcionere i kompanije uključujući Micubiši, piše u dokumnetima koje je danas objavio Vikiliks.

Spisak od najmanje 35 "meta" postavljenih na sajtu ukazuje da je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala japanske kompanije, vladine funkcionere, ministre i više savetnike najmanje od vremena prve administracije aktuelnog premijera Šinza Abea koja je bila na vlasti od septembra 2006.godine do septembra 2007.godine, prenosi AFP.

Na sajtu Vikiliksa su objavljena četiri izveštaja NSA označena strogo poverljivo koja otkrivaju interne razgovore u Japanu o međunarodnoj trgovini i politici prema klimatskim promenama, prenosi AP. Na jednom od izveštaja stoji beleška koja ukazuje da je taj izveštaj dostavljen Australiji, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.

Vikiliks je takođe postavio na sajtu spisak NSA koji se odnosi na 35 "meta" telefonskog presretanja, uključujući japanski kabinet, funkcionere Banke Japana, brojeve Ministarstva finansija i trgovine i odeljenja za fosilna goriva u Micubišiju.

Japanska vlada zasada nije reagovala na ove navode. Vikiliks je već objavio slične izveštaje o američkom špijuniranju Nemačke, Francuske i Brazila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja