VISOKI ZVANIČNIK EU UPOZORAVA: Islamisti prete Evropi! Evo čime nas mogu napasti!
Foto: Beta AP

Na oprezu

VISOKI ZVANIČNIK EU UPOZORAVA: Islamisti prete Evropi! Evo čime nas mogu napasti!

Planeta -

Opasnost napada islamskih terorista na ciljeve u Evropi i dalje postoji i džihadisti ID mogu krenuti i u atentate automobilima-bombama i hemijskim oružjem. Takvo upozorenje je u Evropskom parlamentu uputio visoki zvaničnik EU zadužen za suzbijanje terorizma Žil de Kerkov.

On je u izlaganju i raspravi u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) izjavio i da zabrinutost u obaveštajnim strukturama u EU postoji i oko situacije koja će nastati kad ID bude razbijena i poražena i kad odatle islamski ekstremisti, evropski građani pre svega, krenu da se vraćaju u Uniju.

"Ne ako, već kad Kalifat (ID) padne", naglasio je Kerkof, "na hiljade džihadista će krenuti ka drugim žarišima, poput Libije i drugih područja gde se mogu sakriti, ili će hteti da se vrate u Evropu i s tom opasnošću ćemo morati da se sučelimo".

"Jasno je", kako je predočio on, "da je tu reč o borcima s ogromnim borbenim iskustvom u prvim redovima sukoba, licima iz drugog ešalona, kao i o ženama i deci tih džihadista, a preko pet stotina dece je već i rođeno na teritoriji Islamske države".

Visoki funkcioner EU je ukazao i na "veliku ranjivost sirijskih izbeglica u Evropi i činjenicu da su islamski ekstremisti uspeli da iz njihovih redova već zavrbuju jedan deo lica".

To islamski džihadisti sračunato rade i zato što više ekstremista bude iz redova izbeglica, to će, objasnio je Kerkov, "izbeglice biti više kompromitovane i zapašće još više u začarani krug mržnje prema islamu i islamske radikalizacije, ekstremizma".

Obaveštajni krugovi i vlade EU su takođe zabrinute što u Libiji, uprkos nedavnim porazima, džihadisti ID tamo i dalje deluju i prisutni su u toj zemlji, pa preti opasnost da Libija postane uporisste odakle će islamski ekstremisti pripremati napade po Evropi.

Kerkov je dodao da se ne sme zaboraviti da veliku opasnost i dalje predstavljaju islamske terorističke grupe koje pripadaju Al-Kaidi, a to su Džabhat al-Nusra i Džabat al-Šam, koje su sad usredsređene na bitku protiv režima Bašara el-Asada u Siriji, ali koje su i te kako sposobne da ugroze i evropske zemlje.

Visoki funkcioner EU je istakao da u Evropskoj komisiji i telima i članicama Unije postoji sve snažnija rešenost da se zajednički suzbije teroristička opasnost i podvukao je da je, tako, veoma važno da se što pre dođe do operativne razmene obaveštajnih i drugih informacija o džihadistima i uspostavi visoko kripto-zaštićen protok poverljivih podataka.

Kerkov je rekao da je odbrana od terorizma ključni politički zadatak jer 82 odsto građana evropskih država smatraju da EU mora imati mnogo veću ulogu u zaštiti i bezbednosti evropske teritorije i ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track