VRATILA SE TROJKA: Deca vođa optuženih za ratni zločin u BiH zajedno u vlasti!
Foto: Krajina.ba

Izetbegović, Abdić i Karadžić

VRATILA SE TROJKA: Deca vođa optuženih za ratni zločin u BiH zajedno u vlasti!

Planeta -
U vlasti će zajedno biti Bakir Izetbegović (SDA), Sonja Karadžić (SDS) i Elvira Abdić-Jelenović (LS)

SARAJEVO - Sad kad je u vladajuću koaliciju u Unsko-sanskom kantonu ušla ćerka Fikreta Abdića, jasno je da će u vlasti u Federaciji BiH i entitetima biti troje direktnih potomaka ratnih političkih vođa.

Formiranje vlasti u BiH posle oktobarskih izbora još nije okončano, ali je uglavnom jasno koje će političke stranke biti u vlasti. Više od devet političkih stranaka činiće vlast u državi i entitetima, a taj broj je još veći s kantonima. Međutim, zanimljivo je da će vlast u BiH zajednički činiti stranke čiji su rukovodioci i funkcioneri direktni potomci predratnih i ratnih političkih lidera.

U vlasti će, naime, zajedno biti Stranka demokratske akcije (SDA), na čijem je čelu aktuelni zamenik predsednika Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, prvog predsednika Predsedništva RBiH. Alija Izetbegović je preminuo 203. godine pre nego što je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine koja ga je teretila za genocid, ratni zločini nad civilima i zarobljenicima i razaranje kulturnih i istorijskih spomenika od 1. maja 1992. do 14. decembra 1995. godine, kada je Alija Izetbegović bio predsednik Predsedništva BiH.

Zatim, sa SDA u vlasti će biti i Srpska demokratska stranka (SDS), čiji je visoki funkcioner i kadar Sonja Karadžić, ćerka Radovana Karadžića, predratnog predsednika SDS i optuženog ratnog zločinca.

Pošto je upravo dogovorena parlamentarna većina u Unsko-sanskom kantonu, u vladajuću koaliciju sa SDA i SDS ulazi i Laburistička stranka, koju predvodi Elvira Abdić-Jelenović, ćerka Fikreta Abdića, predratnog člana Predsedništva RBiH i osuđenog ratnog zločinca. Abdić je izdržao kaznu i sada je na slobodi.

Sudbonosno "da" koje je Abdićeva kćerka rekla stranci koju vodi Bakir Izetbegović pri formiranju parlamentarne većine u USK, kao i nešto ranije Bakirovo "da" Srpskoj demokratskoj stranci, s kojom formira vlast na državnom nivou, mnogima su vratili sećanja na devedesete godine prošlog veka.

Fikret Abdić i Elvira Abdić-Jelenović (Foto: Reuters, Foto: Printscreen YouTube)
Fikret Abdić i Elvira Abdić-Jelenović (Foto: Reuters, Foto: Printscreen YouTube)

Iako je saveznike iz vlasti 90-ih godina razdvojio rat, u kojem su očevi onih koji su danas u vlasti bili na različitim stranama, u posleratnom periodu često su SDA i SDS stvarale postizborne koalicije i imali zajedničke interese, koje su čvrsto i žestoko branili.

Ali, ovo je prvi put da je SDA u vlast povela i stranku koja baštini ne samo ideološke principe Fikreta Abdića nego je i vodi njegova najuža porodica.

Zanimljivo je da se Izetbegović na koaliciju s Abdićevom kćerkom odlučio baš onda kada je ona formirala novu stranku. Ona je predsednica Laburističke stranke, koju čine proverene Abdićeve pristalice. Ranije je Fikretova ćerka bila u DNZ, koji se u međuvremenu odrekao politike i ideologije svog nekadašnjeg predsednika i njegove ćerke.

(Krajina.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track