VRHOVNI TUŽILAC CRNE GORE: Beba umrla usled gušenja izazvanog infekcijom
Foto: Printscreen Yt

Smrt novorođenčeta

VRHOVNI TUŽILAC CRNE GORE: Beba umrla usled gušenja izazvanog infekcijom

Planeta -
U brisu uzetom sa 29 mesta u Opštoj bolnici u Bijelom Polju nađene su bakterije

PODGORICA - Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković potvrdio je danas da je utvrđeno da je smrt jedne od pet beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici nastala usled gušenja zbog krvarenja na plućima, uzrokovanog infekcijom.

Tužilac je precizirao da je jutros stigao obdukcioni nalaz bebe preminule u Kliničkom centru, koja je u podgoričku ustanovu prebačena zbog infekcije dobijene u Opštoj bolnici Bijelo Polje, potvrdivši i da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u toj bolnici, prenosi Antena M.

"Bris je uzet sa 29 mesta u bolnici i pronađeno je prisustvo određenih bakterija, ali je potrebno da se o nekim stručnim pitanjima izjasni neko stručno lice tako da o tome ne mogu više ništa reći", objasnio je vrhovni državni tužilac, koji poručuje da će Tužilaštvo utvrđivati uzročno-posledičnu vezu i neće ni u jednom momentu "posustati" u svom radu.

Ivica Stanković: Tužilaštvo ne krije rezultate analiza (Foto: Printscreen YouTube)
Ivica Stanković: Tužilaštvo ne krije rezultate analiza (Foto: Printscreen YouTube)

Ranije danas Stanković je rekao da Tužilaštvo ne krije i nema nameru da krije rezultate analiza Instituta za javno zdravlje, već da je posredi samo razjašnjavanje nekih stručnih pitanja. Naglasio je da se događajima u Bijelom Polju bavi Više državno tužilaštvo u tom gradu, dok se delom iz Kliničkog centra bavi podgoričko više tužilaštvo.

U saopštenju Tužilaštva navedeno je da je Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju 25. novembra Institut za javno zdravlje dostavio rezultate mikrobioloških analiza briseva, rezultate uzoraka vazduha i Izveštaj o ispitivanju uzorka vode za piće uzetih 15. novembra iz bolnice u Bijelom Polju, sa odeljenja ginekologija/akušerstvo i neonatologije-pedijatrije.

Prema informacijama "Vijesti", u Institutu za javno zdravlje utvrdili su da 28 od 30 briseva uzetih u bijelopoljskoj bolnici nije ispravno.Iz Instituta nisu želeli da saopšte šta su utvrdili, pojasnivši da to ne mogu da učine zato što je pokrenuta istraga, dok je iz Ministarstva zdravlja ranije ozvaničeno da je epidemiolog stigao da u petak uzme 30 briseva radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha.

Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović podneo je ostavku zbog smrti bebe (Foto: Printscreen YouTube)
Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović podneo je ostavku zbog smrti bebe (Foto: Printscreen YouTube)

U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić podneli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu.

Premijer Milo Đukanović poručio je da je gubitak tek započetog života cena koju crnogorsko društvo ne sme sebi da dozvoli, niti toleriše i da neće oklevati da zatraži najstrožije sankcije za propuste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track