ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O RATOVANJU: Evo kako bi izgledao treći svetski rat!

Informacija je najjače oružje

ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O RATOVANJU: Evo kako bi izgledao treći svetski rat!

Planeta -

Prethodna dva svetska rata, vojske u ratu morale su u direktnom okršaju da pokažu ko je jači, ali sa ukoliko bi ponovo izbio neki sukob golobalnih razmera, rat možda ne bi bio toliko vidljiv, koliko njegove posledice. Sa zemlje i vode, ratovanje se seli na teren kome nemamo svi pristup.

- Naučili smo da ratujemo na zemlji, ali postoje tereni na kojima do sada nije vođen veliki rat. Ako ne umete da se borite u sajber svetu, to znači da ćete izgubiti i rat na zemlji i u vodi - tvrdi Piter Singer, kooautor knjige "Ghost Fleet" u kojoj se autori bave mogućnošću da jednog dana SAD, Rusija i Kina uđu u rat i kakvu bi ulogu imalo sajber ratovanje u tom slučaju.

Kako se vodi sajber rat?

Primer "mikro sajber rata" Singer vidi u slučaju Sirije, Ukrajine i još nekoliko trenutno gorućih tačka na svetu. To, ipak, nije sajber rat takvih razmera kakav bi mogao da se dogodi. Šta bi on podrzumevao?

Singer objašnjava da države u sajber ratu mogu da urade samo četiri stvari: da skupljaju informacije, da ih blokiraju, kradu ili da ih menjaju. Sve to se dešava i sada, ali u toj meri da bi moglo da se smatra globalnim sajber ratom.

- Miks ove četiri stvari biće sastvani deo bilo kog rata u budućnosti - kaže Singer. Obaveštajne agencije već prikupljaju podatke iz sajber sveta ili ih čak kradu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Krađa podataka: Kako je Kina nadmudrila Ameriku

Najdrastičniji primer koji je podigao veliku buru je krađa podataka vezanih za američki lovac pete generacije F-22.

Kineske službe ukrale su podatke projekta koji je SAD držao u najstrožijoj tajnosti da bi na osnovu njih mogli da naprave svog super lovca. I jesu. I to dva modela.

Ipak, najozbiljnije posledice na zemlji moglo bi da ima menjanje podataka u sajber svetu. Na taj način, države koje to žele mogu da izazovu sajber napade, poput onog kada je SAD uspeo da izbriše veliku iransku bazu podataka vezanu za nuklearne programe.

- Sajber napadi su idealan način da kreirate faktičko stanje na zemlji uz minimalnu upotrebu kinetičke snage - objašnjava profesor Džejms Virc.

Foto: Beta
Foto: Beta

Priprema za vojni napad

Singer takođe veruje da su sajber napadi najbolji način da se pripremi tlo za vojni napad na zemlji, ali i da tehnologija tokom same bitke na zemlji može da bude od koristi i kada je ometanje protivnika u pitanju. On veruje da je upravo to bio princip kojim se Rusije poslužila u Ukrajini i na Krimu.

- Vojske širom sveta se suočavaju sa neprijatnim saznanjem da moraju da budu spremne za rat koji se možda nikada neće dogoditi - kaže Singer.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track