ZAJEDNO JAČI: Rusija i Kina pokreću zajedničku novinsku agenciju
Foto: Profimedia

Poduhvat

ZAJEDNO JAČI: Rusija i Kina pokreću zajedničku novinsku agenciju

Planeta -
Agencija će raditi u obe države u cilju jačanja evroazijskih integracija

"Predlog da se osnuje zajednička novinska agencija iznet je na rusko-kineskom forumu koji je trenutno u toku u Pekingu. Postoji, takođe, inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog država pacifičkog regiona", rekao je direktor Odbora za medije Državne dume Jurij Šuvalov za dnevnik Izvestija.

Šuvalov je istakao da je verovatno da oba projekta budu realizovana 2016, koja je proglašena godinom ruskih i kineskih medija. Prema njegovoj oceni, ruski i kineski mediji su u "fazi rasta kvaliteta" i novi projekti će doprineti jačanju poverenja, adekvatnoj proceni događaja širom sveta i preciznom razumevanju stavova dve države po različitim pitanjima.

"Ovo se odnosi na čitav spektar tema međunarodne politike, ekonomskog razvoja Evroazijskog kontinenta i povezivanja između Evroazijske ekonomske unije i ekonomskog regiona 'Put svile', jer su ta dva projekta razvijena u dve zemlje, ali zajedno rade u sinergiji", dodao je Šuvalov.

Evroazijska ekonomska unija pokrenuta je 2015. kao carinska unija Rusije, Kazahstana i Belorusije, da bi joj se zatim priključile Jermenija i Kirigstan. Mnoge druge zemlje su izrazile interesovanje da sa njom uspostave zonu slobodne trgovine, navodi Raša tudej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track