ZAJEDNO SU JAČI: Al Kaida i ISIL se  mire i zajedno udaraju na Zapad!
Foto: Printscreen Yt

Teroristička internacionala

ZAJEDNO SU JAČI: Al Kaida i ISIL se mire i zajedno udaraju na Zapad!

Planeta -
Lokalni komandanti te dve islamističke grupe već već sklapaju primirja na terenu i sarađuju na bojnom polju u Siriji

VAŠINGTON - Teroristička mreža Al Kaida koristi vazdušne udare koalicionih snaga u Siriji kako bi pružila ruku pomirenja odmetnutoj Islamskoj državi u Iraku i Levantu (ISIL), smatrajući da treba da udruže snage u napadu na zapadne mete, navode analitičari.

Analitičari pažljivo prate ponovljene pokušaje Al Kaide da se pomiri sa ISIL i kažu da se potpuno pomirenje ne očekuje uskoro, ali da ima dokaza da te dve terorističke grupe sarađuju na bojnom polju u Siriji, javlja AP navodeći da su dokazi podaci američkih zvaničnika, aktivista na terenu, kao i stručnjaka koji prate poruke džihadista.

"Al Kaida poručuje 'hajde da imamo primirje u Siriji'", rekao je Tom Džoselin, koji prati terorističke grupe za Long vor džurnal.

"To se upravo dešava...Ono što vidimo je da lokalni komandanti sklapaju primirja. Definitivno postoje područja gde dve grupe ne ratuju međusobno", dodao je on.

Pripadnici Fronta Nusra sarađuju u Siriji sa džihadistima ISIL (Foto: Reuters)
Pripadnici Fronta Nusra sarađuju u Siriji sa džihadistima ISIL (Foto: Reuters)

Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, takođe je izvestila da su ISIL i grupa Front Nusra (Al Nusra Front), inače ogranak Al Kaide u Siriji, prestale sa borbama u nekim oblastima još od početka zapadnih vazdušnih udara 23. septembra.

Član Komiteta za obaveštajna i vojna pitanja američkog Senata Angus King, senator iz Mejna, izjavio je da je verovatno da dve grupe sarađuju, ba r na taktičkom nivou, ali da između njih sigurno ne postoji slaganje.

ISIL je izbačena iz Al Kaide u maju zbog nepoštovanja naređenja lidera Ajmana al-Zavahrija. Osim toga, rukovodstvo Al Kaide, iste one teroristike organizacije koja je izvela spektakularni napad na SAD 11. septembra 2001, zgražavalo se zbog divljaštva i surovosti koljača ISIL, o čemu je Kurir već pisao.

ISIL zasad nije prihvatio grančicu mira od Al Kaide. Najnoviji takav poziv bio je 17. oktobra od Al Kaide sa Arabijskog poluostrva, jemenskog ogranka, koji je osudio vazdušne udare koalicionih snaga i pozvao suprotstavljene ekstremističke grupe da prestanu s unutrašnjim borbama i zajedno usmere svoj pogled ka Zapadu.

Pomirenje bi omogućilo ISIL da deluje preko široke međunarodne mreže terorista koju Al Kaida ima, ali bi mu ograničila samostalnost.

Što se tiče Al Kaide, ona bi dobila pojačanje od novootkrivene popularnosti ISIL u džihadističkim krugovima, koja joj je obezbedila priliv novih članova, kao i novac. Američko ministarstvo finansija saopštilo je prošle sedmice da je ISIL zaradila oko milion dolara za jedan dan od prodaje nafte na crnom tržištu.

Uništena naftna bušotina u Siriji koju je okupirao ISIL (Foto: Reuters)
Uništena naftna bušotina u Siriji koju je okupirao ISIL (Foto: Reuters)

Neki analitičari smatraju da ukoliko dve grupe nastave da troše vreme i sredstva na međusobnu borbu to umanjuje terorističku pretnju Zapadu, ali drugi strahuju da bi to trvenje moglo da podstakne takmičarski duh oko toga koja grupa će prva krenuti u novi napad protiv Zapada. Džihadističke grupe širom sveta nedavno su požurile da iskažu lojalnost ISIL, ali Džoselin navodi da su to uglavnom manji igrači, a ne saveznici Al Kaide.

"ISIL je najjača džihadistička grupa u Iraku i Siriji, ali dokazi do sada pokazuju da je Al Kaida jača na svim drugim mestima", dodao je on.

Džihadisti ISIL zauzeli su oko trećinu teritorije Iraka i Sirije, a njihovo napredovanje bilo je povod za vazdušne udare koalicionih snaga predvođenih SAD u obe ove države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track