ZAKAZAN SUDBONOSNI REFERENDUM: Ako Grci glasaju protiv, izlaze iz evrozone
Foto: Reuters

5. jul

ZAKAZAN SUDBONOSNI REFERENDUM: Ako Grci glasaju protiv, izlaze iz evrozone

Planeta -
Na referendumu će Grci odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori - MMF, EU i Evropska centralna banka

ATINA - Grčki premijer Alesis Cipras pozvao je Grke da se 5. jula na referendumu izjasne o tome da li Grčka treba da prihvati ili odbaci predlog međunarodnih kreditora, prenose agencije. Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo posle sednice vlade u Atini, na kojoj se u petak raspravljalo o ponudi poverilaca.

Na referendumu će Grci odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori - MMF, EU i Evropska centralna banka. Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, Grčka će najverovatnije izaći iz evrozone, prenosi BiBiSi.

Parlament će se o ovom predlogu izjasniti u subotu, tačno u podne, javila je grčka televizija Skaj. Za potvrdu Ciprasove odluke potreban je 151 glas, odnosno manje od većine koju predvodi premijer.

"Ovi predlozi, kojima se krši evropsko pravo i osnovno pravo na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da namera nekih od partnera i institucija nije bila - održiv sporazum za sve strane, već možda ponižavanje celog jednog naroda", rekao je Cipras u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, navodi Rojters.

Cipras je ovo rekao samo nekoliko sati po povratku iz Brisela gde su evropski i kreditori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčkoj ponudili sporazum koji je grčka Vlada odbacila kao neodgovarajući.

"Dužni smo da odgovorimo na ultimatum izražavajući suverenu volju naroda", naglasio je Cipras. Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna.

Prema predlogu kreditora, čiji su delovi juče procurili u javnost, poverioci su predložili Grčkoj produžetak od pet meseci finansijske pomoci u okviru kojeg paket pomoci od 12 milijardi evra koji bi bio isplaćen u cetiri dela, do novembra.

Grčka vlada je potvrdila detalje tog dokumenta navodeći da predlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi evra, uz mere koje bi odobrila skupština, kako bi država izbegla bankrot u utorak, 30. juna, kada treba da plati ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi evra. Ostatak od 12 milijardi evra bi se isplaćivao zavisno od sprovođenja reformi u Grčkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track