ZALUPILI IM VRATA ISPRED NOSA: Ruskim medijima odbijene akreditacije za Senat
Foto: Profimedia

Medijska sloboda u svetu...

ZALUPILI IM VRATA ISPRED NOSA: Ruskim medijima odbijene akreditacije za Senat

Planeta -

Ruskoj medijskoj kući Sputnjik odbijen je zahtev za izdavanje stalnih novinarskih propusnica za ulazak u američki Senat, prenosi Politiko.com.

Kako je kazao direktor senatske službe zadužene za kontakte sa medijima, Džastin Vilson, Sputnjik ima pravo žalbe na tu odluku.

Prema pravilima te službe, mediji ne smeju da se ponašaju "kao agenti ili da budu zaposleni u saveznim, republičkim, lokalnim ili stranim vladama ili da ih predstavljaju", rekao je Vilson i dodao da ni jedan medij koji finansira neka država nema stalnu propusnicu za Senat.

To služba Senata sastoji se od novinara koji pomažu u određivanju ko može da dobije propusnicu. Tim propusnicama se omogućava veći pristup raznim delovima Kapitol hila i često je preteča drugih trajnih akreditacija poput Bele kuće i Vrhovnog suda.

Dopisnik Sputnjika iz Vašingtona Endru Fajnberg odbio je da komentariše, ali je na svom Fejsbuku objavio da traži advokata za medijske slobode, kao i da je ta odluka "najapsurdnija stvar na koju je naišao u dosadašnjem novinarskom radu u Vašingtonu".

Politiko navodi i da Sputnjik pokušava da dobije i stalnu propusnicu za Belu Kuću, kao i da teži članstvu u udruženju stranih novinara u Beloj Kući. Predstavnici Sputnjika nisu bili dostupni za komentar, dodaje Politiko.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja