Žan-Mari Le Pen: Žao mi je, ja nisam Šarli
Foto: Reuters

Ogradio se od slogana

Žan-Mari Le Pen: Žao mi je, ja nisam Šarli

Planeta -
Lider desnice rekao da jeste potresen zbog smrti 12 sunarodnika, stradalih prilikom upada terorista u redakciju lista, ali da se neće boriti za "anarho-trockistički duh Šarlija"

PARIZ - Osnivač francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Žan-Mari Le Pen ogradio se od slogana "Ja sam Šarli" koji kruži društvenim mrežama posle napada terorista na satirični časopis "Šarli ebdo" u Parizu.

"Žao mi je, ja nisam Šarli", poručio je Le Pen u video poruci koju je postavio na svoj sajt. On je rekao da jeste potresen zbog smrti 12 sunarodnika, stradalih prilikom upada terorista u redakciju lista, ali da se neće boriti za "anarho-trockistički duh Šarlija". On je podsetio i da se taj nedeljnik ranije zalagao za ukidanje Nacionalnog fronta.

Posle napada na "Šarli ebdo" korisnici društvenih mreža širom sveta prihvatili su slogan "Ja sam Šarli", na brojnim skupovima u znak solidarnosti istaknuti su transparenti sa tim natpisom koji svetli i ispred zgrade Evropskog parlamenta. Braća Šerif i Said Kuaši, osumnjičeni za napad na "Šarli ebdo", ubijeni su juče u policijskoj akciji na štampariju na severoistoku Pariza, gde su držali jednog taoca. Amedi Kulibali, odgovoran za drugu otmicu u košer supermarketu u Parizu, takođe je juče ubijen u policijskoj akciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track