ZAVEDEN: U Parizu optužen gimnazijalac za planiranje terorističkih napada
Foto: AP

U pritvoru

ZAVEDEN: U Parizu optužen gimnazijalac za planiranje terorističkih napada

Planeta -

PARIZ - Petnaestogodišnjak uhapšen u Parizu pod sumnjom da je nameravao da sprovede ekstremistički napad danas je optužen i određen mu je pritvor, rekao je za agenciju Frans pres jedan sudski izvor.

Ovaj gimnazijalac iz Pariza koji je bio opisan kao dobar đak optužen je za povezivanje u vezi kriminalnog terorističkog delovanja, naveo je taj izvor.Taj slučaj se nadovezuje na slučaj najmanje još dvojice 15-ogodišnjaka koji su uhapšeni poslednjih dana zbog sličnih pretnji, inspirisanih pozivima na ubistvo koje je preko društvenih mreža uputio Rašid Kasim, Francuz koji vrši propagandu za Islamsku državu.

Tinejdžer uhapšen u sredu u Parizu je uzoran gimnazijalac koji nije bio poznat službama za borbu protiv terorizma i normalno je pohadjao školu.Medjutim, pred istražiteljima ovaj mladi čovek rodjen u Egiptu, pokazao je i drugu stranu i priznao da je bio u kontaktu sa Rašidom Kasimom preko servisa šifrovanih poruka, rekao je izvor blizak istrazi.

Prema navodima istražitelja Rašid Kasim inspirisao je na manje ili više direktan način više ubilačkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u poslednje vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track